Estetska stomatologija stvara savršen osmijeh

Estetska stomatologija, kako joj i samo ime kaže, bavi se estetikom osmijeha. S obzirom na to da je posljednjih desetljeća lijep osmijeh postao imperativ, pokazala se potreba za razvojem posebne grane stomatologije koja se isključivo fokusira na uljepšavanje osmijeha.

Znate li da su stari Grci imali formulu zlatne proporcije (proportion divina) za estetiku?

a : b = ( a + b ) : a

Polazili su od teorije da postoji veza između ljepote prirode i matematike. Prema tome, postoji estetika proporcija građevina, umjetničkih djela, dizajna, glazbenih kompozicija, ali i osmijeha. Iako se kaže da je ljepota u oku promatrača, estetika nije subjektivan dojam ni pojam. Tako se ljepota denticije može  racionalizirati i vrednovati, a upravo time bavi se estetska stomatologija, koju vam danas predstavljam.

 

Odnos crveno-bijelo

Estetska stomatologija drži se parametara estetike, a svi radovi vrednuju se prema odnosu tzv. bijele i crvene estetike.

Bijela estetika analizira proporcije zubnog niza:

  • oblik zubi
  • boju zubi
  • strukturu zubi
  • prozirnost tvrde supstance zubi.

Crvena estetika analizira:

  • boju gingive
  • strukturu gingive
  • volumen gingive
  • razinu gingive
  • izraženost papila.

Znate li da estetska stomatologija smatra da je idealan odnos širine zuba prema njegovoj duljini 77 % – 85 %, ovisno o fizionomiji? Iznos 100 % znači da je zub jednako dug i širok. Kada je iznos više od 100 %, to znači da je zub širi nego dulji. Stomatolozi koji se bave estetikom osmijeha visokim i vitkim ljudima preporučuju dulje i uže zube, jer  skladnije pristaju njihovoj fizionomiji. Jačim i punijim osobama preporučit će kvadratičaste zube.

 

Estetska stomatologija – interdisciplinarna grana dentalne medicine

Estetska stomatologija uljepšava osmijeh na razne načine, koristeći metode i tretmane iz nekih drugih područja dentalne medicine. Budući da se fokusira na oblikovanje i simetriju osmijeha, sagledava osmijeh iz više perspektiva.

Važne su joj:

  • makro estetika osmijeha
  • mini estetika osmijeha
  • mikro estetika osmijeha.

Mnogo je parametara koji se trebaju zadovoljiti kako bi osmijeh pacijenta izgledao kao njegov prirodan osmijeh. Detalji čine razliku između prosječnog i savršenog osmijeha. Upravo posvećenost detaljima predstavlja vrijednost estetske stomatologije.

Makro estetika

Makro estetika bavi se analizom odnosa između lica i osmijeha, promatrajući trećinu po trećinu lica. Naime, donja trećina lica igra važnu ulogu u estetici lica, pa tako i osmijeha, jer se može dosta izmijeniti intervencijom stomatologa.

 

Mini estetika

Na cjelokupan dojam i izgled osmijeha utječu 3 najvažnija čimbenika:

  • usnice – linija usnica može biti visoka, srednje visoka ili niska u odnosu na gingivu
  • zubi 
  • zubno meso (desni) – ako uočljivost zubnog mesa dok se netko osmjehuje iznosi približno 1 mm, to u estetskoj stomatologiji smatramo poželjnim. Da bi se desni smatrale zdravima i lijepima, ne smiju biti upaljene, crvene ili tamnije boje, već ružičaste. Upaljena i neravna gingivna linija pridonosi neskladnom osmijehu.

Mini estetika proučava odnos usnice – zubi – desni.

 

Mikro estetika

Zubi se promatraju u određenim proporcijama te se prati njihov nagib. Analiziraju se sve strukture od manjih prema većim, a harmoniju osmijeha možemo postići kada su različite linije, strukture i proporcije u ravnoteži. Mikro estetika bavi se odabirom optimalne boje, oblika i veličine zuba prema fizionomiji.

 

 

Digitalna estetska stomatologija

Moderne poliklinike danas koriste digitalnu tehnologiju za planiranje i vizualizaciju budućeg osmijeha. Na temelju digitalnog otiska i fotografija u posebnom softveru radimo 3D simulaciju budućeg osmijeha precizno planirajući svaku fazu. Za pacijente to predstavlja veliku prednost jer unaprijed mogu vidjeti kako bi njihov osmijeh izgledao na kraju terapije.

Svojim primjedbama i željama za korekcijom, pacijenti aktivno sudjeluju te na taj način postaju kooautori svog novog osmijeha. Digital Smile Design tj. digitalno planiranje osmijeha predstavlja i financijsku uštedu jer se promjene mogu raditi prije no što je terapija započela. U protivnom, korekcije gotovog rada značile bi ponavljanje cijelog protetskog rada i dodatni trošak.

Tzv. DSD ili Digital Smile Design koristimo i u Centru dentalne medicine Zadar. U sklopu DSD-a rade se wax up i mock up.

 

Wax up i mock up

Wax up i mock up su 3D dijagnostički modeli budućih zubi koji su izuzetno korisni jer daju mnoge informacije kako stomatologu tako i pacijentu, ali i dentalnom tehničaru. Dijagnostički mock up i wax up međusobno se mogu nadopunjavati.

Wax up

Dentalni tehničar izrađuje wax up specijalnim voskom na gipsanom modelu, na temelju Digital Smile Designa, kako bismo:

  • predvidjeli optimalan estetski rezultat
  • dobili kliničke i laboratorijske mjere.

Oponaša željeni oblik zuba te služi kao predložak za eventualne korekcije. Wax up nam omogućuje da odredimo najpovoljniji oblik i položaj nadoknade zuba. To je moderan dijagnostički alat koji doprinosi planiranju terapije, te ukazuje treba li pacijent prvo proći ortodontsku terapiju.

 

Mock up

Mock up je dijagnostički alat, klinički ekvivalent wax up-u. Za razliku od wax up modela, mock up intraoralno preoblikuje zube pomoću kompozita u boji zuba, čime pacijent dobiva bolji uvid u svoj budući osmijeh.

Stomatolog i pacijent zajedno odlučuju o optimalnom obliku, boji, veličini i dužini zubi.

Ovisno o situaciji, mock up se može izrađivati na:

  • nebrušenim zubima
  • djelomično brušenim zubima
  • potpuno brušenim zubima.

 

 

 

Estetski tretmani

Izbjeljivanje zubi

Jedan od najtraženijih estetskih zahvata u stomatologiji svakako je izbjeljivanje zubi. Zubi se mogu izbijeliti kod kuće i u stomatološkoj ordinaciji. Ako to nikada prije niste radili, ili ste nesigurni i ne znate kakvu ste kvalitetu proizvoda za izbjeljivanje kupili, obratite nam se s povjerenjem. Koristimo specijalne gelove za izbjeljivanje u kojima se nalazi aktivni kisik, zaslužan za izbjeljivanje. Postupak traje otprilike sat vremena, nakon čega su zubi svjetliji za nekoliko nijansi. Ovdje želim istaknuti kako je riječ o neinvazivnom postupku koji je bezbolan, te znanstveno dokazano – neškodljiv za zube. Ako se pacijenti pridržavaju naših uputa o izbjegavanju konzumacije pića i hrane koji mogu obojiti zube, rezultati su dugotrajni.

 

Zubne ljuskice – veneers

Uz izbjeljivanje, zubne ljuskice predstavljaju najtraženiji estetski zahvat u stomatologiji. Budući da zahtijevaju minimalno brušenje zubi, a u slučaju non-prep ljuskica brušenje čak nije ni potrebno, postale su omiljene kod pacijenata sa zdravim zubima koji traže estetske korekcije, izbjegavajući na taj način postavljanje zubnih krunica koje zahtijevaju brušenje velikog dijela zuba. Izrađuju se individualno na temelju otiska pacijentovih zubi, a prekrivaju samo prednji dio zuba. Vijek ljuskica je deset i više godina. Za izradu ljuskica koristimo DSD, već spomenutu metodu digitalnog planiranja pomoću wax up i mock up 3D modela.

 

Dermalni fileri

Estetika lica i osmijeha u našem centru dio su holističkog pristupa estetici fizionomije. Dermalni hijaluronski fileri uvelike mogu pomoći preoblikovanju osmijeha. Njima uspješno korigiramo nazolabijalne bore, pušačke bore tzv. barcode, koje se nalaze oko usana, a usnice možemo puniti kako bi dobile na senzualnosti. Na taj način uz nove zube i zaglađene bore ili remodelirane usne, stvaramo vrhunsku estetiku osmijeha i područja oko njega, dajući licu svjež i mladenački izgled.

 

Holivudski osmijeh

Imperativ holivudskog osmijeha uočljiv je na svakom koraku. Dovoljno je baciti pogled na male i velike ekrane ili na društvene mreže. Sve vrvi od savršenih, bijelih i simetričnih osmijeha. Ponekad i previše bijelih.  Američka estetika osmijeha podosta se razlikuje u odnosu na standardnu estetiku gdje se nastoji postići prirodan izgled zuba. To vrlo često kod poznatih osoba nije slučaj, jer zubi znaju biti predimenzionirani u odnosu na fizionomiju, ili su neprirodno bijeli te previše privlače pozornost promatrača. Osmijeh bi trebao biti skladno uklopljen u fizionomiju i ne dominirati u odnosu na druge dijelove lica.

Prirodnost osmijeha može se postići pravilnim odabirom boje te materijala – potpunom keramikom ili cirkon-keramikomCirkon-keramičke i keramičke krunice u estetskom smislu imaju prednost u odnosu na metal-keramičke krunice jer ne ostavljaju tamni rub uz zubno meso, ne boje zubno meso te su transparentne poput prirodnih zubi.

 

 

Estetska stomatologija – oralna kirurgija gingive

Već sam napomenula kako natečena, upaljena gingiva promijenjene boje narušava estetiku osmijeha. Zato zubno meso treba tretirati parodontološkim metodama, a za uljepšavanje osmjeha ponekad se pribjegava kirurškim zahvatima:

  • estetska kirurgija gingive – podrazumijeva zahvat plastične kirurgije u slučaju kada imamo nepravilan tijek desni, pigmentacije, gubitak papile, ulegnuta mjesta gdje nedostaje zub, zadebljanje gingive prije ortodontske terapije
  • terapija gingivitisa i parodontitisa – čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi te parodontološka kiretaža (čišćenje parodontnih džepova i kamenca ispod zubnog mesa)
  • kirurško produljenje krune zuba – radi se kod tzv. gummy smilea (previše se vidi zubno meso dok se osoba smije) na zubnom mesu, a ponekad je potrebna kirurška redukcija kosti
  • nadogradnja volumena gingive – uleknuće nakon vađenja zubi zbog traume ili parodontitisa može se korigirati tehnikama plastične kirurgije u kombinaciji s transplantatom vezivnog tkiva
  • pokrivanje zubnih vratova – prejako trljanje zubi, pretvrda četkica za zube, horizontalni umjesto kružni pokreti četkicom, zubne paste za izbjeljivanje, nepravilan zagriz i piercing najčešći su razlozi koji uzrokuju povlačenje desni i gole zubne vratove. To ne predstavlja samo estetski problem, već i zdravstveni jer zubi postaju izuzetno osjetljivi.

Pink esthetic score – estetska stomatologija i implantologija

Precizna ugradnja implantata u tzv. zonu osmijeha od velike je važnosti u estetskoj stomatologiji. Danas osim titanskih, postoje keramički i cirkonski implantati – tzv. bijeli implantati, koji su estetski superiorniji, ali i znatno skuplji. Najčešće se odabiru radi nadoknade prednjih zubi te se, radi postizanja vrhunske estetike, kombiniraju s cirkonkeramičkim ili potpuno keramičkim krunicama.

U estetsku stomatologiju i implantologiju uvedena je tzv. pink esthetic scoretablica za vrednovanje estetskog uspjeha tj. ocjenjivanje estetike implantata. Da je estetska stomatologija interdisciplinarna grana dentalne medicine, najbolje se vidi na primjeru implantologije tj. na uskoj suradnji implantologa i specijalista stomatološke protetike. Implantolog ili oralni kirurg treba nadoknaditi gubitak tvrdog i mekog tkiva čeljusti nakon vađenja zuba. Da bi se to napravilo na najbolji način, on s protetičarom mora odlučiti kako i koliko rekonstruirati tkivo da se krunica ili most mogu neupadljivo uklopiti u zubni niz.

 

Estetska stomatologija u Centru dentalne medicine Zadar

Naš je centar prepoznat kao mjesto gdje se njeguje estetika osmijeha. Kombiniranjem metoda iz raznih grana dentalne medicine, postižemo savršen zubni niz. Obratite nam se s povjerenjem. Do novog bloga pozivam vas da pogledate galeriju naših radova.

Vaš Centar dentalne medicine Zadar

 

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas