Zubne krunice

krunice na zubima

Zubne krunice (navlake) su fiksni protetski nadomjesci koji u potpunosti oponašaju prirodan zub. Postavljau se na zube i implantate. Više krunica se može povezati u most kako bi se nadoknadilo više zubi u nizu.

Svi zubi koji su jako oštećeni, imaju velike ispune ili su endodontski liječeni (mrtvi zubi) kandidati su za krunice. Oštećenim zubima izradom krunica vraća se čvrstoća i kompletna funkcija te poboljšava estetika

U našoj ordinaciji izrađujemo bezmetalne krunice (cirkonij-oksidne te E.max) i metal-keramičke krunice.

Vrste zubnih krunica?

 • Metal keramičke

Osnova ovog tipa krunica je metal na koji se peče keramika (porculan), a karakterizira ih izrazita čvrstoća te zadovoljavajuća estetika. Njihova najveća prednost je prije svega cijena izrade, međutim postoje određeni nedostaci u vidu otežanog postizanja estetske prirodnosti zuba. Metalni rubovi ponekad prosijavaju sivkastom bojom uz rub krunice.

 • Keramičke

Izrađuju se od potpune keramike (porculana), čija izrada je nešto zahtjevnija nego kod drugih oblika krunica.  U našoj ordinaciji se ovaj vrsta krunica izrađuje od Emax-a (litij-disilikatna keramika) koji ima izrazito visoke karakteristike boje, translucencije i transparencije, a vješt tehničar s njima može izvesti i najzahtjevnije radove. Iz ovog materijala se izrađuju i zubne ljuskice koje mogu biti jako tanke i delikatne. Potpuno keramičke krune izrađuju se CAD-CAM tehnologijom te postupcima prešanja, a isto tako su visoko precizni radovi.

 • Cirkonske krunice

Predstavljaju vrhunac kvalitete krunica, što zbog svoje čvrstine, kao i zbog mogućnosti visoke estetske prirodnosti na postavljenim zubima. U našoj ordinaciji ih izrađujemo CAD-CAM tehnologijom te ih možemo izraditi i postaviti precizno i brzo. Cirkonij oksid je također izrazito biokompatibilan materijal te djeluje povoljno na okolno zubno meso (gingivu).

Kako se postavljaju zubne krunice?

Ukoliko nije potrebno prethodno liječenje zuba (korijena) sam postupak ne iziskuje veliku potrošnju vremena. Zub / zubi se prvotno izbruse, nakon tog se uzima otisak istih, a nakon izrade od strane zubnih tehničara i probe krunice se cementiraju na zube.

Naši radovi

Napravili smo 5 bezmetalnih cirkonskih krunica da bi popravili i ojačali prednje zube koji su imali velike ispune i promijenili boju.

Potpuna rehabilitacija gornje i donje čeljusti bezmetalnim cirkonskim krunama nadoknadili smo potrošene zube i promijenili stare protetske radove radi postizanja sklada i zdravlja zubnog mesa.

Potpuna oralna rehabilitacija IPS Emax bezmetalnim krunicama u gornjoj čeljusti od desnog do lijevog drugog pretkutnjaka.Gornji desni kutnjak i donji lijevi pretkutnjak opskrbljeni su potpunim cirkonskim krunama.Ugrađeni su implantati umjesto nedostajućih zuba gore lijevo na mjestu pretkutnjaka,dolje lijevo i dolje desno i na njima su postavljene krune iz IPS Emax bezmetalne keramike (gornji lijevi prvi pretkutnjak), potpuno cirkonske krunice ( dolje lijevo prvi pretkutnjak i kutnjak) i cirkonski most dolje desno.Donji prednji zubi su izbijeljeni u ordinaciju da se postigne sklad sa novom bojom ostalih zubi.

Stari most od metal keramike sa vidljivim metalnim rubovima i nedovoljne estetike zamijenjen je mostom iz IPS Emax bezmetalne keramike a na mjestu nedostajućih gornjih prvih pretkutnjaka ugrađeni su implantati na kojima su izrađene cirkonske krunice.

Pacijentici smo sa bezmetalnim cirkonskim krunama promijenili osmijeh i nadoknadili izgubljene zube gore desno straga.

Stare i neestetske metal-keramičke krune i most na gornjim prednjim zubima zamijenjeni su krunama i mostom izrađenim iz IPS Emax bezmetalne keramike, a dva gornja lijeva pretkutnjaka zbog velikih ispuna opskrbljena su potpunim cirkonskim krunicama.

Kontaktirajte nas s povjerenjem
Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat

Kontaktirajte nas

  Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


  Stojimo Vam na usluzi  Kontakt:
  Tel: 023/77 99 39
  E-mail: info@cdmz.hr


  Adresa:
  Ul. postrojbi specijalne policije 21,
  2300, Zadar


  Radno vrijeme:
  PON-PET: 08 - 20 sati
  SUB: po dogovoru


  Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

  © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
  Nazovite nas
  Kako do nas