Zubne proteze

Kod slučajeva više izgubljenih zuba ili kod potpune bezubosti ukoliko nije moguće postaviti implantate i izraditi fiksno protetski rad jedno od mogućih rješenja je zubna proteza.

Proteze su mobilni nadomjesci koje pacijent sam skida i stavlja u usta. Dijelimo ih na djelomične i potpune.

Djelomične proteze izrađuju se u slučajevima kad nedostaje dio zubi a u ustima postižu stabilnost uz pomoć raznih vrsta protetskih veza sa susjednim peostalim zubima te bezubog prostora na kojem leže.

Totalne proteze izrađuju se u slučajevima gubitka svih zubi u čeljusti. One se u ustima drže samo uz pomoć bezubog grebena, tj čeljusti na kojoj leže. Zbog toga je izrazito bitno precizno ih izraditi kako bi što bolje prilijegale na ležište.

Mana zubnih proteza je što su pomične u ustima pa je pacijentima obično potrebno duže vrijeme kako bi se privikli na takve radove u odnosu na fiksne radove.

Proteze se mogu izraditi i na implantatima što im izrazito podiže kvalitetu. Takvi radovi su u ustima izrazito čvrsti te pacijent ima osjećaj kao da ima fiksni protetski rad, a nazivaju se pokrovne proteze. Dobra strana je što ih pacijent kad želi može izvaditi iz usta te detaljno počistiti protezu i veze na implantatima u ustima što izrazito poboljšava oralnu higijenu te produžuje vijek protetskog rada i implantata. U gornjoj čeljusti preporuka je postaviti barem 4 implantata koji nose protezu, a donjoj barem 2.

Potpune ili totalne zubne proteze

Zubne proteze se najčešće izrađuju od akrilata (vrsta plastike) i smole te se ugrađuju isključivo kod potpunog gubitka zubi (moguće i atrofiranih zubnih grebena) na gornju i/ili donju čeljust pacijenta. One mogu riješiti sve estetske probleme pacijenta, međutim pomične su, pa je pacijentima potrebno duže vremena ili se teže navikavaju na ovakve vrste proteze. U slučajevima kada pacijent nije zadovoljan ovakvom zubnom protezom, često mu preporučujemo fiksiranje proteze na 2 ili 4 implantata, međutim to su i dalje proteze te se one mogu vaditi iz usta. Fiksiranje zubne proteze je izrazito pogodno za donju čeljust s vezom na 2 implantata, a takav rad je izrazito ekonomičan. Kod postavljanja proteze na 4 implantata, doktori često svojim pacijentima preporučuju fiksni rad All on 4, koji je daleko kvalitetniji kao dugoročno rješenje.

Zubna proteza koja se postavlja na 4 implantata kod totalne bezubosti

Postavljena proteza na 4 implantata

Djelomične proteze, parcijalne (od akrilata ili skeletirane)

To su polufiksne i izrađuju u slučajevima kad se ne može ugraditi most. Nekoliko najvažnijih osobina za ovu vrstu proteza su:

 • Mobilne su, odnosno mogu se vaditi radi čišćenja
 • retencijskim elementima (kvačicama) se povezuju na druge zube ili mostove
 • za izradu mosta, zube koji se hvataju na protezu možemo zaštititi krunicama koje na sebi imaju posebno izrađene veze s protezom (kao drukeri ili kuglice i posebno izrađene žljebove na koje se hvata proteza i to osigurava nekoliko prednosti: jača veza, kvačice su nevidljive, a i zubi nosači su zaštićeni
 • Mogu se izrađivati od metala (tzv. wironita), ali i od BioHPP-a kao suvremeno rješenje
 • Ukoliko se radi o tzv. kombiniranom radu (znači parcijalne proteze od BioHpp-a zajedno sa zglobnim vezama i krunicama od cirkona), ugradnja ovakve vrste proteze osigurava vam čvrstinu, a rezultat je veća kvaliteta života zbog olakšanog načina nošenja proteze.

U našoj ordinaciji radimo isključivo skeletirane proteze od BioHPP-a, a to je novi polimerni bezmetalni materijal koji se izrađuje CAD-CAM tehnologijom, a njegove karakteristike su: čvrst, lagan, biološki inertan, rozi ili u boji zubi, manje uočljiv

Posebno preporučujemo izradu proteza od ovog materijala.

Zašto ugraditi zubnu protezu?

Gubitak zuba ili zubi predstavlja ne samo estetski nego i velik psihološki problem za svakog pacijenta. Također, predstavlja i zdravstvene probleme kao što je resorpcija (gubitak, propadanje zubne kosti), probleme s govorom ili žvakanjem hrane, probleme s povlačenjem zubnog mesa itd., pa se zato preporučuje ugradnja proteze.

Kakav je postupak ugradnje?

Prije svega stomatolog mora procijeniti oralnu situaciju pacijenta i utvrditi potrebu za ugradnjom zubne proteze. Također, različite oralne situacije iziskuju i različite vrste proteza jer npr. nije svaki pacijent kandidat za ugradnju totalne proteze, a zbog vrlo lošeg stanja s mekim i tvrdim tkivima se može preporučiti ugradnja proteze na implantatima. U našoj poliklinici koristimo isključivo Nobel Biocare implantate. Isto tako, ponekad pacijentu ostanu pojedini zubi u čeljusti te se može predložiti vađenje zuba kako bi se nakon nekog vremena stvorili svi uvjeti za uspješnu ugradnju proteze. Nakon tog se uzimaju otisci čeljusti na temelju kojih se izrađuje proteza. Naši doktori pacijentima omogućuju da zajedno odaberu veličinu, oblik i boju zubi kako bi rezultat bio u skladu sa željama pacijenata.

Napomena: Kako bi se pacijentu olakšalo razdoblje od izrade do ugradnje doktori mogu predložiti izradu privremene, odnosno imedijatne proteze.

Vrlo je bitno da su proteze pacijentu ugodne, zato doktori pri njihovoj izradi koriste individualan pristup te najbolje materijale.

Važno

 • Retencijski elementi (kvačice) koji se ugrađuju kod djelomičnih proteza imaju određene nedostatke: uglavnom na njima zaostaje hrana pa se narušava estetski izgled, a isto tako oštećuju zube na koje su vezani

Zašto bi se pacijenti trebali odlučiti za neke bolje fiksne radove, u odnosu na proteze:

Imaju određene nedostatke:

 • pomične su
 • sjede na desnima
 • nestabilne su i dugoročno oštećuju susjedna meka tkiva
 • stvara se mogućnost gubitka kosti zbog pritiska
 • ako postoje zubi, često stradaju od karijesa jer ostaje hrana i opterećuju ih kvačice
 • ako se već moraju izrađivati, tada se kod parcijalnih proteza, kod kojih još postoje neki zubi rade tzv. kombinirani radovi, gdje se zubi zaštićuju krunicama na kojima se ugrade posebne veze i žljebovi gdje naliježe proteza. Takva veza je čvršća, nema vidljivih kvačica, a sila koja djeluje na zube je više okomita (bolje) te su zubi zaštićeni od karijesa.
 • ako je ikako moguće, doktori ne preporučuju raditi proteze, već bi pacijenti trebali “pribjeći” boljim rješenjima kao što su: mostovi, implantati Itd.

Naši radovi

Pacijentici je rađena rehabilitacija gornje i donje čeljusti mostovima i protezama. U gornjoj čeljusti rađen je most iz potpune cirkon keramike na prednjim zubima i BioHPP proteza straga.

Stare i neestetske metal-keramičke krune i most na gornjim prednjim zubima zamijenjeni su krunama i mostom izrađenim iz IPS Emax bezmetalne keramike, a dva gornja lijeva pretkutnjaka zbog velikih ispuna opskrbljena su potpunim cirkonskim krunicama.

Potpuna oralna rehabilitacija IPS Emax bezmetalnim krunicama u gornjoj čeljusti od desnog do lijevog drugog pretkutnjaka.Gornji desni kutnjak i donji lijevi pretkutnjak opskrbljeni su potpunim cirkonskim krunama.Ugrađeni su implantati umjesto nedostajućih zuba gore lijevo na mjestu pretkutnjaka,dolje lijevo i dolje desno i na njima su postavljene krune iz IPS Emax bezmetalne keramike (gornji lijevi prvi pretkutnjak), potpuno cirkonske krunice ( dolje lijevo prvi pretkutnjak i kutnjak) i cirkonski most dolje desno.Donji prednji zubi su izbijeljeni u ordinaciju da se postigne sklad sa novom bojom ostalih zubi.

Kontaktirajte nas s povjerenjem
Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat

Kontaktirajte nas

  Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


  Stojimo Vam na usluzi  Kontakt:
  Tel: 023/77 99 39
  E-mail: info@cdmz.hr


  Adresa:
  Ul. postrojbi specijalne policije 21,
  2300, Zadar


  Radno vrijeme:
  PON-PET: 08 - 20 sati
  SUB: po dogovoru


  Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

  © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
  Nazovite nas
  Kako do nas