Zubni mostovi

Precizna dentalna stomatologija, Centar dentalne medicine dr. Bilan, Zdar"

Zubni mostovi postavljaju se kad nedostaje jedan ili više zubi. Most se sastoji od više međusobno povezanih krunica. Može se izraditi na prirodnim zubima ili na implantatima. Izrađuju se od izdržljivih materijala koji u potpunosti nalikuju izgledu i boji prirodnih zuba pacijenta te predstavljaju kvalitetno i dugotrajno rješenje.

Kad u ustima nedostaje jedan ili više zubi a oko tog bezubog prostora imate preostale zube onda se u tom slučaju može izraditi most kojim nadomjestimo izgubljene zube. Zubi koji se koriste kao nosači mosta te između sebe nose umjetne zube koji nedostaju moraju biti čvrsti i sposobni nositi zubni most.

Ukoliko su okolni zubi intaktni i potpuno zdravi, bolja opcija su zubni implantati jer u tom slučaju nema potrebe za brušenjem okolnih zubi. Za izradu mosta na implantatima potrebno je postaviti barem dva implantata. Vrlo bitno za postavu implantata je kvaliteta i količina kosti u čeljusti. CBCT snimkom u našem centru vrlo lako procijenimo jeste li kandidat za postavu implantata ili je za Vas bolja opcija most na susjednim zubima.

Izrađuju se od istih materijala od kojih se izrađuju krunice jer se most zapravo sastoji od više krunica koje su povezane u cjelinu. Tako izrađujemo metal-keramičke mostove te potpuno keramičke mostove (cirkonij-oksidne te od E-max materijala (litij-disilikatna keramika).

Koji tipovi zubnih mostova postoje?

 • Metal keramički zubni mostovi

Najvažnija osobina ovakvog tipa zubnog mosta je njegova baza koja se sastoji od metala koji mu daje čvrstinu, a na koji se kasnije zapeče keramika, odnosno porculan. Njegova najveća mana je estetski izgled, odnosno ne odražava estetsku prirodnost zubi (svjetlinu i boju) kao što to čine u potpunosti keramički mostovi. Drugi estetski problem je metalni rub koji procesom starenja postane vidljiv, a desnima može dati neprirodnu sivkastu boju. Metal keramički mostovi se najčešće ne  izrađuju najsuvremenijim CAD-CAM uređajem i zbog toga je njihova preciznost izrade manja, pa se može pojaviti upala zubnog mesa oko brušenih zubi. Ovaj problem se može događati i kod pacijenata s tankim i nježnim zubnim mesom, posebice kod žena.

 • Keramički zubni mostovi

Najvažnija osobina ovakvog tipa zubnog mosta je to što su izrađeni od cirkona ili emaxa čija estetska prirodnost i svjetlina zubi je puno izraženija i kvalitetnija. Također, ovi materijali su iznimno čvrsti tako da pacijentima osiguravaju visoku razinu sigurnosti i dugoročno rješenje.

Kako se ugrađuju (postavljaju) zubni mostovi?

Uglavnom se postavljaju (zalijepe, cementiraju) na prirodne zube. Međutim, ukoliko su okolni prirodni preslabi ili ih nije preporučljivo brusiti, zubni mostovi se mogu fiksirati i na zubne implantate.

zubni mostovi

Zubni most na implantatima

Ukoliko se postavljaju na prirodne zube, oni se moraju brusiti. Također, stanje prirodnih zubi mora biti zadovoljavajuće kako bi most imao stabilnost i kako ne bi dolazilo do oštećenja prirodnih zubi pod djelovanjem žvačnih sila. Doktori na temelju ortopanske snimke procjenjuje i predlaže svojim pacijentima način na koji bi zubni most bilo najoptimalnije postaviti. Isto tako, pacijentima se nudi mogućnost odabira boje (svijetlosti) pa se i na temelju tog odabire vrsta mosta koji se želi postaviti. Konačni cilj je estetski poboljšani izgled zuba i  harmonično uklapanje u postojeće stanje. Nakon brušenja zubi se uzima otisak na temelju kojeg se izrađuju krunice, koje čine zubni most. Nakon izrade radi se proba i ukoliko estetski zadovoljava pacijenta postoje određeni preduvjeti za postavljanje zubnog mosta. Isto tako, osim iz estetskih razloga još više se orijentiramo na funkciju mosta, pa se tako puno napora ulaže u među-čeljusne odnose i u postizanje prirodnog  balansa usne šupljine, uključivo i čeljusni zglob.

Postupak postavljanja zubnog mosta

U  konačnici se cementira, a to mu daje čvrstoću i dugoročnost, a i pacijent će biti u mogućnosti osjećati ugodu prilikom žvakanja te postavljeni most kao svoje prirodne zube.

Važno

Kod izrade zubnih mostova u prvi plan svakako dolazi kvaliteta izrade a u našoj ordinaciji se oni izrađuju pomoću suvremenih postupaka,  CAD-CAM tehnologijom. Prednosti CAD-CAM izrade su:

 • visoka preciznost dosjeda između brušenog zuba i mosta
 • brža izrada radova, nekad i do 48 sati od intraoralnog skena do postave mosta u usta

Isto tako, oralna higijena i kontrole kod stomatologa su izrazito bitni faktori kod dugotrajnosti zubnoga mosta i zato nemojte zaboraviti na njih!

Naši radovi

U gornjoj čeljusti napravili smo potpuno cirkonski most za nadoknadu prvog gornjeg kutnjaka (tzv.” šestice”). Drugi gornji kutnjak( tzv.”sedmica”) i drugi gornji pretkutnjak (tzv. “petica”) imali su velike ispune (“plombe”) pa smo ih odlučili brusiti i umjesto ugradnje implantata i izraditi most od tri zuba.

U gornjoj čeljusti nedostajući zubi nadoknađeni su mostom izrađenim od cirkon keramike na desnoj strani, zajedno s prednja četiri sjekutića , dok su na lijevoj strani gornje čeljusti ugrađeni implantati, te je izrađen cirkonski most na implantatima.

Urođeni nedostatak drugih sjekutića (“dvojke”), kao i potrošenost gornjih prednjih zubi odlučili smo ispraviti izradom mostova i krunica iz pune keramike Emax. Novi osmijeh izradili smo u malo svjetlijoj nijansi od prirodnih zubi pacijenta dajući ljepši, mladenački izgled osmiijeha.

Stari most od metal keramike sa vidljivim metalnim rubovima i nedovoljne estetike zamijenjen je mostom iz IPS Emax bezmetalne keramike a na mjestu nedostajućih gornjih prvih pretkutnjaka ugrađeni su implantati na kojima su izrađene cirkonske krunice.

Kontaktirajte nas s povjerenjem
Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat

Kontaktirajte nas

  Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


  Stojimo Vam na usluzi  Kontakt:
  Tel: 023/77 99 39
  E-mail: info@cdmz.hr


  Adresa:
  Ul. postrojbi specijalne policije 21,
  2300, Zadar


  Radno vrijeme:
  PON-PET: 08 - 20 sati
  SUB: po dogovoru


  Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

  © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
  Nazovite nas
  Kako do nas