Konzervativna stomatologija

Konzervativna stomatologija ordinacija Bilan

Svi se u životu susretnu s problemom karijesa na zubima ili trebaju očistiti zube od naslaga i kamenca. Čak i oni s najboljim i najzdravijim zubima. Upravo time se bavi konzervativna stomatologija: liječenjem karijesa, stavljanjem ispuna (plombi) i skidanjem naslaga.

Karijes je jedna od najčešćih bolesti modernog doba i pogađa čak 92% odraslih osoba. Sve je učestalija zbog prehrane bogate rafiniranim šećerima koja pogoduje razvoju bakterija. Bakterije se, naime, hrane ostacima hrane na površini zuba i pri tom stvaraju kiseline koje otapaju caklinu i zubno tkivo. U nastaloj šupljini razvijaju se bakterije koji prodiru sve dublje u zub. Tada govorimo o pokvarenom zubu odnosno karijesu.

Prevencija karijesa počinje kod kuće redovitim ispravnim pranjem zuba, a nastavlja se u ordinaciji dentalne medicine redovitim polugodišnjim pregledima i redovitim profesionalnim čišćenjem; to uključuje skidanje tvrdih naslaga (kamenca) i mekanih naslaga te pigmenata koji boje zube. Profesionalno čišćenje dopire do teško dostupnih mjesta koje sami ne možemo dobro očistiti i tako ostavlja zube bez naslaga i zdravo zubno meso. Karijes je bolest koja sporo napreduje, a ako se uoči na vrijeme može se izliječiti uklanjanjem zahvaćenog zubnog tkiva. U prazninu koja nastane u zubu stavljaju se ispune ili plombe.

Ispunama nadoknađujemo izgubljeno tvrdo tkivo zuba, a istovremeno vraćamo izgubljenu funkciju, izgled i oblik zuba. U našoj ordinaciji za ispune koristimo suvremene materijale (kompozite) koji sadrže jako sitne čestice keramike koje zub čine čvršćim, a sam ispun izdržljivijim i trajnijim. Uz to, ti su ispuni boje slične zubu tako da su i estetski prihvatljiviji za razliku od zastarjelih amalgamskih ispuna. Moramo naglasiti da se karijes najčešće može spriječiti dobrom higijenom, a njegovi prvi znakovi uočiti redovnim kontrolama kod stomatologa. U tom se slučaju on i jednostavno liječi.

Kontaktirajte nas s povjerenjem
Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat

Kontaktirajte nas

  Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


  Stojimo Vam na usluzi  Kontakt:
  Tel: 023/77 99 39
  E-mail: info@cdmz.hr


  Adresa:
  Ul. postrojbi specijalne policije 21,
  2300, Zadar


  Radno vrijeme:
  PON-PET: 08 - 20 sati
  SUB: po dogovoru


  Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

  © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
  Nazovite nas
  Kako do nas