Česta pitanja

Dentalna protetika

Krunica se postavlja preko pojedinačnog teško oštećenog zuba kako bi ga učvrstila i vratila mu stari izgled, dok se most sastoji od dvije ili više krunica koje se postavljaju preko više zubi kako bi se nadomjestio nedostatak jednog ili više zuba.

Mostom se može nadomjestiti jedan ili više zuba. Sačinjen je od dvije ili više krunica koje su postavljene na nosače (postojeće zube ili implantate) i krunica koje nadomještaju izgubljene zube.

Implantât je titanijem presvučen vijak koji se ugrađuje u pacijentovu kost i služi kao nadomjestak izgubljenog zuba. Može se koristiti za pojedinačni zub ili kao osnova za nadomještanje svih zuba u pacijentovoj čeljusti pri čemu se koristi više implantata.

Implantat se kao zamjena za korijen ugrađuje u kost tamo gdje nedostaje cijeli zub s korijenom, dok se štift ugrađuje u postojeći korijen kako bi se nadogradio zub koji je prekratak za krunicu ili most.

Krunica ili most mogu biti gotovi za 3-4 dana. Za to razdoblje pacijent dobiva privremenu protetiku, koja se postavlja istog dana kada krunica ili most kreću u izradu.

Mobilne proteze mogu biti potpune ili djelomične, a mi ih preporučujemo u onim slučajevima kada izrada fiksne protetike nije moguća.

Ne, pravilno ugrađen zubni most neće ni boljeti ni žuljati. A kako je fiksno vezan za nosače, novi će zubi funkcionirati jednako kao prirodni. I pri jelu, i u razgovoru.

Danas su nam na raspolaganju puna keramika i cirkon koji može biti ili samostalan ili u kombinaciji s keramikom, a tu je i velika skupina polimernih materijala koji se stalno usavršavaju.
Svi su ti materijali smišljeni s ciljem da se izbjegne korištenje metala s kojim je, premda je izdržljiv, jako teško postići visoku estetiku i prirodnost (pojavljuju se sivi rubovi, gubi se na transparenciji, lakše dolazi do upale zubnog mesa oko radova).

U slučajevima kad koristimo metale, i njih izrađujemo digitalno, printanjem ili frezanjem tako da su precizniji.

Prije svega to su izvrsna prirodnost i velika biokompatibilnost. Radi se o materijalima koji ne iritiraju tkiva, a naše tijelo ih ne odbacuje kao strana tijela. Druga velika prednost su maksimalna računalna preciznost i brzina izrade. Uz pomoć CAD/CAM tehnologije u dentalnim se laboratorijima digitalno skenira otisak uzet u ordinaciji, nakon čega se računalno dizajniraju krunice i mostovi koji se onda izrađuju pomoću strojeva. Sveukupan se postupak, čak i kod složenijih radova, sada najčešće traje oko 48 sati.

Implantologija

Implantât je titanijem presvučen vijak koji se ugrađuje u pacijentovu kost i služi kao nadomjestak izgubljenog zuba. Može se koristiti za pojedinačni zub ili kao osnova za nadomještanje svih zuba u pacijentovoj čeljusti pri čemu se koristi više implantata.

Implantat se kao zamjena za korijen ugrađuje u kost tamo gdje nedostaje cijeli zub s korijenom, dok se štift ugrađuje u postojeći korijen kako bi se nadogradio zub koji je prekratak za krunicu ili most.

Implantati su najbolji izbor za nadomještanje izgubljenih zuba zato što se nalaze tamo gdje su nekada se nalazili pacijentovi zubi, ne vade se iz usta i čvrstoća zagriza zubima koji su postavljeni na implantate otprilike je jednaka kao prirodnim zubima.

Implantati su idealno rješenje i za takve pacijente, pri čemu se s 4 do 6 implantata mogu nadomjestiti svi zubi u jednoj čeljusti. Novi zubi na implantatima su nepomični i osjećaj je puno bolji nego kod proteza koje su pomične u ustima, a i jačina zagriza je kao kod prirodnih zuba. Pacijentima to daje nov osjećaj sigurnosti, oni bolje funkcioniraju u svakodnevnom životu jer se, primjerice, mogu bez opterećenja družiti s drugim ljudima bez straha od ispadanja proteze kod razgovora ili prilikom obroka.

Svi pacijenti koji nemaju težih kroničnih bolesti kandidati su za ugradnju implantata. Vrlo malo stanja i bolesti onemogućuje ugradnju, a to se detaljno provjerava na pregledu prije postupka ugradnje. Što se tiče dobi, najmlađi kandidati za ugradnju implantata su pacijenti koji su punoljetni, tj. završio im je rast i razvoj kosti, a najstariji pacijenti koji mogu ugraditi implantate su svi oni koji se žele bolju kvalitetu života i u starijoj dobi. Dakle, nema gornje granice za ugradnju implantata ako je pacijent dobrog zdravlja.

Ugradnja implantata u potpunosti je bezbolan, siguran i brz postupak koji se odvija pod lokalnom anestezijom i za koji je potrebno 20-ak minuta po implantatu. Nakon ugradnje pacijent najčešće može odmah nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

To ovisi od slučaja do slučaja. Nekad je moguće da pacijent istog dana dobije i nove zube, a nekad do izrade zuba treba pričekati 12 tjedana do čak 6 mjeseci koliko je potrebno da implantat zacijeli u kosti.

Ugrađeni implantati traju jako dugo, mogli bismo reći i doživotno, pod uvjetom da je pacijent općenito zdrav, da održava dobru higijenu usne šupljine i da dolazi na redovite kontrole.

Zubi postavljeni na implantate zauzimaju prostor na kojem su prije bili prirodni zubi i osjećaj je jako sličan kao kad žvačete svojim prirodnim zubima.

Dizajn osmijeha

Dizajn osmijeha je inovativan koncept kojim se analizom serije fotografija i video zapisa digitalno kreira idealan osmijeh pacijenta prije započinjanja bilo kakvog tretmana. Takav poboljšani osmijeh može se pokazati pacijentu i s njim raspraviti svaki detalj željenog poboljšanja, nakon čega se određenim postupcima novi osmijeh može isprobati bez intervencije u postojeće pacijentove zube. Tek kada je pacijent zadovoljan sa svojim novim izgledom, kreće se sa stvarnom izradom novog osmijeha.

Estetska ili kozmetička stomatologija je grana dentalne medicine koja se bavi poboljšanjem osmijeha pa time i cjelokupnog izgleda lica.

Estetska stomatologija obuhvaća izbjeljivanje zubi, postupke kojima se poboljšava izgled zubi i osmijeh (npr. ugradnju keramičkih ljuskica) i upotrebu dermalnih filera kojima se pomlađuje cjelokupan izgled lica.

Zube izbjeljujemo posebnim gelovima koji u sebi razvijaju aktivni kisik. Kod koncentriranijih preparata postupak se provodi u ordinaciji dentalne medicine, dok preparate manjih koncentracija pacijent s popratnim uputama može dobiti za korištenje kod kuće.

Izbjeljivanje u ordinaciji traje oko sat i pol, a postiže se boja svjetlija 1-2 nijanse od postojeće. Ako se izbjeljivanje radi uz pomoć udlaga koje se nose preko noći, tada izbjeljivanje traje oko 14 dana pri čemu možemo izbijeliti zube iz jako tamnih nijansi u jako svijetlu.

Izbjeljivanje u načelu nije bolno, pod uvjetom da slijedimo detaljne upute o korištenju preparata. Ponekad se kod pacijenata može pojaviti preosjetljivost koja je privremena i nestaje nakon kraćeg vremena. Tada pacijent dobiva i posebne preparate koji smanjuju preosjetljivost.

Izbjeljivanje je siguran postupak koji ne oštećuje zubne strukture, što je i znanstveno dokazano. Pacijenti nakon izbjeljivanja najčešće bolje paze na oralnu higijenu pa izbjeljivanje zapravo doprinosi budućem zdravlju njihovih zuba te je manja mogućnost nastanka novih karijesa i bolesti zubnog mesa.

Izbjeljivanje je postupak koji trajno mijenja pigmentaciju dentina (dubokog sloja zuba), tako da je učinak dugotrajan. Naravno, nakon određenog vremena, od 2 do 5 godina, u zubnu strukturu ponovo ulaze pigmenti iz hrane koju jedemo i pijemo (npr. iz crvenog vina) zbog čega se boja zuba malo promijeni. Tada manjom količinom preparata za izbjeljivanje možemo ponoviti postupak i osvježiti boju.

Kandidati za izbjeljivanje su svi pacijenti koji su punoljetni te imaju zdrave i sanirane zube, a nisu zadovoljni njihovom postojećom bojom. Pacijenti koji imaju ispune (plombe) na prednjim zubima također mogu izbjeljivati, s tim da sredstvom za izbjeljivanje ne možemo izbijeliti ispune, već samo zube. Tada se nakon izbjeljivanja, u skladu s novom bojom zuba, mijenjaju i ispuni. Kod pacijenata koji imaju protetske radove (krunice i mostove) izbijelit će se samo njihovi zubi a ne oni umjetni, što znači da netko tko primjerice ima most na prednjim zubima zapravo nije kandidat za izbjeljivanje, nego za neke druge postupke ali to se lako može bolje procijeniti na detaljnom pregledu.

To su tanke keramičke navlake koje se lijepe na prednji dio zuba i kojima možemo uljepšati osmijeh. Izrađuju se individualno po mjeri pacijenta, zahtijevaju minimalno brušenje zuba, a zbog svoje delikatne strukture izgledaju iznimno prirodno. Kada na televiziji ili u časopisima vidite poznate osobe sa savršenim osmijehom, u većini slučajeva radi se o keramičkim ljuskicama.

Ljuskice su veoma trajne jer se za postojeće zube lijepe tehnikama koje omogućuju veliku čvrstoću veze.

Dermalni fileri su preparati koji sadrže hijaluron i služe za poboljšanje izgleda mekih tkiva na licu smanjivanjem dubina bora. Jednostavno se injekcijom unose ispod površine kože da popune volumen i daju potporu koži lica koja onda izgleda pomlađenije i svježije.

Dermalni fileri se injektiraju jako tankim iglicama i postupak je gotovo potpuno bezbolan.

Trajnost efekta dermalnih filera je od minimalno pola godine do godine dana.

Kandidati za filere su svi pacijenti koji žele minimalnim korekcijama osvježiti svoj izgled: korigirati oblik usana, smanjiti dubinu bora, smanjiti vidljivost tzv. kesica ispod očiju itd.

Kontaktirajte nas

  Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


  Stojimo Vam na usluzi  Kontakt:
  Tel: 023/77 99 39
  E-mail: info@cdmz.hr


  Adresa:
  Ul. postrojbi specijalne policije 21,
  2300, Zadar


  Radno vrijeme:
  PON-PET: 08 - 20 sati
  SUB: po dogovoru


  Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

  © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
  Nazovite nas
  Kako do nas