Kako nastaju i kako se mogu ukloniti mrlje na zubima?

Diskoloracije zubi javljaju se kod manjeg broja ljudi, a često znaju biti toliko očite da mame znatiželjne poglede. Uglavnom ne predstavljaju zdravstveni, već estetski problem. Iako je ovo dosta kompleksna tema, koja pokriva više problema, pokušat ću u ovom blogu sažeti ono najvažnije kako biste mogli shvatiti zbog čega imate vi ili vaše dijete mrlje na zubima te kako ih ukloniti.

Prirodno je da zubi tamne kako starimo, ali oni mogu promijeniti boju ili se na njima mogu pojaviti mrlje i zbog drugih razloga:

  • učestala konzumacija pića i hrane koji mogu obojiti zube
  • pušenje
  • neadekvatna oralna higijena
  • dentalna erozija i abrazija
  • određene bolesti
  • uzimanje tetraciklinskih antibiotika tijekom trudnoće
  • defekt cakline – poremećaj u stvaranju zubnih tkiva
  • nepodudarnost Rh-faktora majke i djeteta
  • prekomjerni unos fluora
  • nestručno izbjeljivanje zubi kod kuće
  • trauma zuba
  • genetika
  • odumiranje živca unutar zuba.

 

Jesu li prirodni zubi isključivo bijele boje?

Osim bijeli, prirodni zubi mogu biti žućkasti i sivkasti. No, osim ove 3 najčešće boje, stomatologija razlikuje još: plave, zelene, smeđe, crne, crvene, pa čak i ružičaste nijanse zubi.

Prirodnu krunu zuba tvore 2 zubna tkiva:

  • caklina – prekriva dentin; polutransparentna je; sive ili plavkasto-bijele boje
  • dentin – blijedožute boje je i nalazi se ispod cakline.

Jeste li znali da zahvaljujući svojstvu poluprozirnosti cakline tj. propuštanja svjetlosti, boja zuba ne ovisi samo o boji cakline, već jednako tako i o boji dentina?

Mliječni zubi su bijele boje i oni su redovito svjetlije nijanse od trajnih. Dentalna struka detaljnije opisuje boju mliječnog zuba kao bijelu s plavkastim odljevom i kredastim odsjajem.

 

Što su diskoloracije zubi?

Diskoloracije zubi, obojenja ili mrlje na zubima možemo definirati kao svaku promjenu boje zuba u odnosu na njihovu prirodnu boju, koje mogu zahvatiti zub u potpunosti ili mjestimično.

Problem nastaje kada je promjena trajna. Lakši slučaj je kada dolazi do privremene diskoloracije zubi zbog konzumacije: hrane, čajeva, kave, crnog vina, gaziranih i voćnih sokova koji boje zube. Ovakav slučaj najbolje se rješava izbjeljivanjem zubi, bezbolnim i bezopasnim zahvatom, kojim u samo jednom posjetu izbjeljujemo zube za nekoliko nijansi.

Kod neke djece, diskoloracije zubi primjećuju se već tijekom nicanja zubi. Kod većine do diskoloracije zubi dolazi kasnije tijekom života.

 

Defekti cakline

Ponekad možemo uočiti manje ili veće bijele, žućkaste ili smeđe mrlje na caklini zubi naših sugovornika. Ako su te mrlje nastale tijekom razvoja zubi, tada govorimo o hipoplaziji cakline.

 

Bijele mrlje

Ako su bijele mrlje nastale kasnije tijekom života, može se raditi o inicijalnom karijesu tj. početnom stadiju karijesa koji stomatolozi još nazivaju i white spots. No, mogu nastati i kao posljedica nedostatka kalcija ili korištenja prekomjerne količine fluora. Bijele mrlje mogu se javiti kako na mliječnim tako i na trajnim zubima, na jednom, više ili na svima.

Roditelji trebaju obratiti pažnju na oralnu higijenu svoje djece te redovito pregledavati njihove zube. Ako uoče na mliječnim zubima bijelo-kredaste mrlje uz zubno meso, to je najčešće znak karijesa u početnom stadiju, koji nastaje kao posljedica djelovanja kiselina. Kiseline stvaraju bakterije tako što se hrane ugljikohidratima.

Bijele mrlje nastaju zbog demineralizacije cakline. Progresijom se narušava struktura i nastaje rupa tj. kavitet. Mrlje se mogu zaustaviti remineralizacijom – nadomještanjem izgubljenih minerala. Da bismo spriječili nastajanje karijesa u fazi kada možemo nadoknaditi izgubljene minerale, preporučujem vam edukaciju o pravilnoj oralnoj higijeni te fluoridaciju zubi, usluge koje pružamo u našoj ordinaciji.

Osobe oboljele od celijakije također mogu imati bijele mrlje na zubima.

 

Hipomineralizacija

U slučaju da su bijele mrlje na trajnim zubima vidljive tijekom nicanja zuba, radi se o poremećaju. Problem je nastao u fazi razvoja zubne strukture, a uglavnom je posljedica nedostatka minerala, najčešće kalcija. Nedostatak minerala nazivamo hipomineralizacijom. Neki ljudi imaju manja ili veća područja različitih oblika na zubima, poput crtica, točkica ili šara. Uglavnom su mutne bijele boje. Bijele mrlje se kod hipomineralizacije mogu odmah uočiti na prvim izniklim zubima, a to su najčešće prvi trajni kutnjaci i centralni sjekutići.

Zbog manjeg udjela minerala drukčije se lome zrake svjetlosti u usporedbi s normalnom caklinom. Naime, caklina je 98 % građena od anorganske tvari. Kako su hipomineralizirana područja bijele boje kredastog odsjaja, dolazi do velikog kontrasta u odnosu na okolne dijelove zuba. I to je razlog zašto zubi izgledaju tamniji nego što jesu.

Uzroci hipomineralizacije doista mogu biti različitog porijekla, ali je ovdje važno napomenuti da se neki uzroci javljaju tijekom razvoja zuba, a ostali nakon završetka denticije i to uglavnom zbog:

  • suhoće usta kada manjak sline onemogućuje regulaciju pH u ustima, što jako pogoduje razvoju i širenju bakterija
  • gastroezofagealnog refluksa tj. visoke kiselosti koja oštećuje zube
  • konzumiranja gaziranih sokova, limunade i drugih pića s velikim udjelom kiselosti
  • učestalog izbjeljivanja zubi trakama
  • nošenja fiksnog aparatića koji onemogućava pravilnu oralnu higijenu.

 

Diskoloracije zubi – dentalna fluoroza

Znate li što je dentalna fluoroza? Javlja se kao posljedica pretjerane količine fluora u vodi i hrani tijekom embrijskog razvoja tvrdih zubnih tkiva. Manifestira se u vidu bjelkastih mrlja na caklini zuba, a najčešće se javlja na gornjim sjekutićima, što znači na prednjim zubima, pa zato predstavlja estetski problem. Žuta, smeđa i crna boja zuba, također, mogu upućivati na dentalnu fluorozu. Dentalna fluoroza najčešće se javlja kod djece jer im tijela imaju niži kapacitet za fluorid od odraslih osoba. To je glavni razlog zašto sve paste za zube na bazi fluora imaju upozorenje za roditelje da ne puštaju djecu tijekom pranja zubi bez nadzora.

 

 

Žuti zubi – diskoloracije zubi

Zašto prirodno bijeli zubi znaju poprimiti žutu boju? To se događa kada se zubna caklina stanji ili u potpunosti istroši jer počinje dominirati blijedožuta boja dentina. Zubi mogu požutjeti i zbog sljedećih faktora:

  • pušenja
  • hrane bogate šećerima
  • loše oralne higijene
  • kronične suhoće usta
  • određenih lijekova
  • dentalne erozije
  • bruksizma
  • loše kvalitete zubne cakline
  • stanja koje se naziva amelogenesis imperfecta
  • dentalne fluoroze.

Budući da jednom abradiranu caklinu više ne možemo prirodno obnoviti, ove diskoloracije zubi su trajne. Njih jedino mogu u potpunosti estetski korigirati:

 

Hemolitična anemija kao uzrok diskoloracije zubi

Znate li da kod novorođenčadi koji imaju hemolitičnu anemiju, ona predstavlja zapravo posljedicu nepodudarnosti Rh-faktora majke i bebe? O čemu je tu točno riječ? Zbog hemolize eritrocita fetusa, eritrociti se talože u tvrda zubna tkiva, a njihovim raspadanjem oslobađaju se bilirubin i biliverdin, koji se potom ugrađuju u strukture zuba. Znamo da bilirubin i biliverdin povezujemo sa žutom bojom. Zbog toga su zubi djeteta s hemolitičnom anemijom žuti.

 

Zubni plak i kamenac

Jednako tako, vaši zubi mogu požutjeti ako redovito ne čistite plak, te se zbog njegovog taloženja stvara zubni kamenac, koji se jedino može ukloniti u stomatološkoj ordinaciji. Ovaj problem je privremen, a riješit ćete ga profesionalnim skidanjem zubnog kamenca, pjeskarenjem i poliranjem za svega 30-ak minuta u našoj ordinaciji.

 

Tetraciklinski zubi

Upotreba antibiotika na bazi tetraciklina tijekom trudnoće i razdoblja u kojem se razvijaju zubi može dovesti do pojave žućkastozlatnih mrlja po zubima. Nakon što su istraživanja povezala korištenje tih vrsta antibiotika s razvojem žućkastih mrlja na caklini zubi, danas ih se više ne preporučuje trudnicama, ali ni djeci sa zubima u razvoju kako bi se izbjegao nastanak tetraciklinskih zubi.

 

Dentinogenesis imperfecta

Dentinogenesis imperfecta predstavlja nasljednu abnormalnost stvaranja dentina, a manifestira se u vidu sive ili smeđe diskoloracije zubi.

 

Plavi i zeleni zubi – diskoloracije zubi

Znate li da zubi djece koja su imala neonatalnu žuticu, mogu poprimiti plavičastu boju? Stručna literatura navodi slučaj jedanaestomjesečnog dječaka koji je imao prirođenu infekciju citomegalovirus i spomenutu neonatalnu žuticu. Njemu su niknuli zeleni mliječni zubi s tzv. hipoplastičnom caklinom. Zeleni zubi doista su rijetkost, a povezuje ih se s djecom s:

  • neonatalnom hiperbilirubinemijom
  • prirođeno smanjenom prohodnošću žučnog trakta
  • fetalnom eritroblastozom.

 

Smeđi zubi – diskoloracije zubi

Primijetite li smeđa obojenja na zubima ili da zubi tamne u smeđu nijansu, trebali biste posjetiti ne samo stomatologa, već i liječnika opće prakse jer smeđi zubi mogu biti simptom ili posljedica neke unutarnje ili vanjske bolesti. Kod unutarnje bolesti, boja je više-manje ravnomjerna i zahvaća veći broj zuba. Zbog smećkaste boja zuba stomatolog može posumnjati na dentalnu fluorozu ili upotrebu antibiotika na bazi tetraciklina tijekom trudnoće ili tijekom razvoja zuba.

Smeđe diskoloracije zubi javljaju se i zbog nataloženih otoka kromogenih bakterija, koje se najprije javljaju na liniji između zubnog mesa i zuba. Razvija se kao tanka smeđa crta koja prati liniju gingive. Kako se kolonija bakterija širi, smeđa obojenost može prekriti čitavi zub. Lijeka za njih ima – posjet stomatologu radi tretmana uklanjanja, no za to neće biti dovoljan samo jedan odlazak u ordinaciju.

Smeđa boja zuba nastaje i zbog sljedećih čimbenika:

  • pušenja
  • kave, kofeina, Coca-Cole ili crvenog vina
  • voća poput borovnica ili kupina
  • neliječenog karijesa
  • dentinogenesis imperfecta.

 

Sivi i crni zubi – diskoloracije zubi

Sive mrlje znaju se pojaviti na zubima s amalgamskim plombama. Naime, kositar ili oksid srebra migrira iz amalgama te se taloži u dentinskim tubulusima.

Primijetite li crnu boju na rubovima starih ili loše izrađenih amalgamskih ispuna, to može značiti da se:

Crni zubi mogu biti, kako smo već naveli, i posljedica dentalne fluoroze, ali i pretjerane konzumacije tekućih dodataka prehrani sa željezom.

 

Crveni zubi – diskoloracije zubi

Kod nasljedne anomalije koju karakterizira cirkulacija hematoporfirina u krvi, a koju nazivamo kongenitalnom hematoporfirijom, zna doći do crvenkastosmeđeg obojenja zuba jer se hematoporfirin ugrađuje u tvrda zubna tkiva. Nakon što ih se obasja ultraljubičastim svjetlom, zubi fluoresciraju crvenom bojom. Ova se pojava bilježi podjednako kod mliječnih i trajnih zuba.

 

Ružičasti zubi – diskoloracije zubi

Ružičasti zubi javljaju se zbog resorpcije korijenskog kanala zuba, čiji uzrok mogu biti:

  • trauma zuba
  • ortodontska terapija
  • prečesto izbjeljivanje zubi
  • određeni oralno-kirurški zahvati.

Kada resorpcija zahvati tvrdo zubno tkivo u području krune zuba i kada se širi, dolazi do stanjivanja sloja dentina. Pulpa tada počinje prosijavati, zbog čega zub poprima ružičastu boju.

 

Smeđa boja zubi zbog karijesa ne spada u diskoloracije zubi

Znate li da boja karijesa može varirati od male crne točkice na zubnoj površini do većih zahvaćenih ploha smeđe ili tamnosmeđe boje? Ako je zub poprimio smeđu ili tamnosmeđu boju, posjetite stomatologa jer se radi o uznapredovalim karijesnim lezijama.

 

Diskoloracije zubi – tipovi mrlja

Ovisno o uzroku nastanka, diskoloracije zubi razvrstavamo u 3 kategorije:

  • ekstrinzične – obuhvaćaju caklinu koja u kontaktu s hranom, pićem ili duhanom apsorbira njihove pigmente (kava, čaj, gazirani napitci, vino, šumsko voće) koji ne prodiru u unutarnji dio zuba pa se izbjeljivanjem lako uklanjaju
  • intrinzične – nastaju ispod površine zuba, a razlozi su trauma zuba, lijekovi, karijes, zasićenje fluorom, genetika te se zbog toga i teže odstranjuju
  • mrlje uzrokovane starenjem – dentin s godinama postaje sve tamniji te poprima žućkastu boju, a zubna caklina postaje tanja pa se nazire boja dentina.

Upravo kombinacija intrinzičnih i ekstrinzičnih faktora obično u poznim godinama dovodi do diskoloracije zubi.

 

 

U suvremenoj stomatologiji postoje rješenja za diskoloracije zubi

Budući da većina mrlja tj. diskoloracija ne predstavlja zdravstveni, već estetski problem, estetska stomatologija nudi nekoliko rješenja. Odstranjivanje mrlja te odabir metode kojom ćemo to učiniti, prije svega, ovisi o tipu mrlja te zdravstvenom stanju pacijenta. Stomatološki pregled prvi je i najvažniji korak u procesu postavljanja točne dijagnoze. Naime, diskoloracije zubi mogu se pojaviti na površini zuba ili ispod zubne cakline, a kod nekih se istovremeno javljaju oba tipa mrlja pa svakom pacijentu treba pristupiti individualno, što u našem centru oduvijek i činimo.

 

Prednosti izbjeljivanja zubi u ordinaciji

Posvijetliti zube najučinkovitije možete uz pomoć profesionalnog izbjeljivanja, a njegove prednosti su:

  • najučinkovitiji i najbrži način izbjeljivanja
  • učinak traje dulje nego kod drugih metoda
  • ravnomjerno izbijeljeni zubi bez diskoloracija
  • otpornije mrlje tretiraju se gelovima za izbjeljivanje s optimalnom količinom hidrogen peroksida.

 

Što vi možete učiniti da efekt izbjeljivanja traje dulje?

Vodite računa o prehrambenim navikama, konzumaciji obojene hrane i pića te o oralnoj higijeni. Uz pridržavanje naših uputa, nova boja može trajati i dvije godine, nakon čega se preporučuje novi tretman.

 

Kako ukloniti mrlje sa zuba osim izbjeljivanjem?

Kod mrlja nastalih zbog manjka minerala, pretjeranog unošenja fluora ili uzimanja lijekova, površina zuba je neoštećena te u velikom broju slučajeva ne zahtijeva tretman stomatologa. Problem je isključivo estetske prirode. Ako pacijent želi, diskoloracije zubi mogu se ukloniti svrdlom pa nadomjestiti estetskim ispunom ili ljuskicama.

Kod demineralizacije zuba, koja nastaje kao posljedica početnog karijesa, kredasto-bijela promjena može se ukloniti bez brušenja zuba. Bijela mrlja nestat će ako održavamo oralnu higijenu, smanjimo unos rafiniranih šećera te redovito primjenjujemo profilaktičke mjere u stomatološkoj ordinaciji.

 

Profilaktičke mjere

Profilaksa podrazumijeva:

 

Enameloplastika

Kada nema druge opcije za tretiranje mrlja,  prvo posežemo za enameloplastikom tj. skidanjem cakline zuba, a potom zube estetski uljepšavamo:

  • bijelim plombama (kompozitnim ispunima) u slučaju manjih mrlja
  • keramičkim “chipsevima” tj. djelomičnim ljuskicama – kod većih mrlja
  • keramičkim ljuskicama – kod mrlja koje su prekrile većinu zuba.

 

Inovativni sustav ICON

Nedavno je predstavljen fantastičan inovativni sustav ICON. Radi se o sustavu za infiltraciju demineraliziranih područja koji koristi kompozitnu smolu. Djelovanjem na smolu omogućava njezino lagano i nježno prodiranje do demineraliziranih područja cakline. Kako se caklina puni smolom, tako ojačava. Prirodno se stabilizira te nije potrebno brušenje tj. žrtvovanje zdravog tkiva zuba.

Budući da trenutačno u svijetu ne postoji umjetni materijal koji bi u potpunosti preuzeo ulogu strukture  cakline, naše najtvrđe i najmineraliziranije tvari u tijelu, stomatolozima je primarna zadaća što više očuvati prirodnu strukturu cakline.

Nadam se da vam je ovaj blog bio od koristi. Ako vas muče mrlje na zubima, posjetite nas kako bismo utvrdili što je razlog te predložili najbolji način tretiranja diskoloracija zubi.

Vaš Centar dentalne medicine Zadar

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas