Čišćenje zubnog kamenca – važan čimbenik za oralno zdravlje

Čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje te poliranje zubi spadaju u preventivnu dentalnu medicinu. Ove je tretmane najbolje raditi kada nam pacijenti dolaze na redoviti kontrolni pregled. Tako mogu najlakše zapamtiti kada su posljednji put očistili kamenac.

Osim liječenja zubi i estetskih zahvata, stomatolog ima preventivnu i edukativnu ulogu. Budući da su 🦷 zubi vitalni organi u usnoj šupljini bez kojih pravilan govor i prehrana nisu mogući, što se odražava i na zdravlje drugih organa, važno je ukazivati na važnost profesionalnog čišćenja zubnog kamenca.

Četkanje zubi primarni je i najvažniji korak u oralnoj higijeni, no pitanje je koliko dobro četkamo zube i uspijemo li baš svaki puta dobro očistiti plak. To je naročito problem kod nepravilnih zubi jer je teško, a katkada i nemoguće temeljito očetkati sve plohe zuba.

Kolonije bakterija u našim ustima

Znate li da prema stručnim procjenama oko nas i u nama živi oko 100 trilijuna bakterija?

Čitave kolonije nastanjuju našu kožu, crijeva i usnu šupljinu.

Philip Calder, imunolog sa Sveučilišta Southampton, zaključio je da u ljudskom tijelu ima 10 puta više bakterija negoli ljudskih stanica.

Srećom, većinu čine dobre (pozitivne) bakterije. U slučaju njihova disbalansa, ne mogu nam naštetiti.

Znate li da naša 👄usta nastanjuje oko 🦠 500 vrsta bakterija? Ukupno je to oko 🧫 50 milijardi bakterija u usnoj šupljini.

Streptokok 🦠  je najopasnija bakterija u ustima. Desetak vrsti uzrokuju patološke promjene. Dobra je vijest da ih možemo držati pod kontrolom.

Pitate se kako? Svakodnevnom, pravilnom oralnom higijenom i redovitim čišćenjem zubnog kamenca.

Moj savjet je da minimalno dvaput dnevno četkate zube te redovito čistite zubni kamenac kod stomatologa. Nekima preporučujem i češće napraviti čišćenje zubnog kamenca.

Zašto i kome?

To preporučujem svima koji primijete da im se zubni kamenac brže stvara. Razlog je njihova slina. Znanstvenici su utvrdili da se kod osoba čija slina sadrži visoke koncentracije fosfora, kalcija i drugih minerala pojačano stvara kamenac.

Naime, osim oralne higijene važan čimbenik u nastajanju kamenca je 🤤 slina. Utječe na mineralizaciju tj. otvrdnjavanje kamenca. Uočeno je da se kamenac najviše stvara u blizini izvodnih kanala žlijezda slinovnica.

Što je, zapravo, zubni kamenac?

 

Zubni kamenac jedan je od najčešćih uzroka upalnih stanja u usnoj šupljini, možda češći i od karijesa:

  • gingivitis – početna upala koja se manifestira crvenim, upaljenim, natečenim zubnim mesom te krvarenjem desni tijekom četkanja zubi
  • paradontitis – kronična upala koja se manifestira tamnom bojom desni, osjetljivih na dodir te parodontnim džepovima oko zubi (leglima bakterija), što za posljedicu može imati gubitak zdravih zubi.

Kamenac je tvrda naslaga na zubima koja nastaje mineralizacijom neočišćenog plaka. Širi se ispod zubnog mesa uzrokujući nastanak parodontnih džepova.

 

Zašto se stvara zubni kamenac?

Krivac je zubni plak koji se počinje stvarati na zubima neposredno nakon četkanja zubi. Možemo ga ukloniti četkicom, pastom te temeljitim četkanjem.

Kada ne očistimo plak, zadržava se na zubima te se pod utjecajem minerala iz sline počinje stvrdnjavati i prelazi u zubni kamenac.

 

Što je plak?

Plak je organizirana struktura koju stvaraju bakterije naseljavajući i ramnožavajući se na zubima. Zubni plak sadrži proteine i nusproizvode iz hrane.

Ako se konzumira kašasta, mekana ili ljepljiva hrana bogata ugljikohidratima poput 🍞bijelog kruha🥖, 🥨peciva🥐, 🍭slatkiša 🍬, čipsa i sl., plak je obilniji.

Plak, a zatim kamenac najčešće nastaju s unutarnje strane donjih prednjih zuba te vanjske strane gornjih kutnjaka.

 

Profesionalno čišćenje zubnog kamenca u stomatološkoj ordinaciji

 

Profesionalno odstranjivanje zubnog kamenca u našem centru izvodimo ultrazvučnim aparatom. Odabrali smo ovaj način uklanjanja kamenca jer je:

  • bezbolan
  • brz
  • najučinkovitiji način skidanja kamenca sa zubi. ✔️

Do pojave ultrazvučnih aparata kamenac se uklanjao tzv. soničnim uređajima, a prije njih ručno, što se, naravno, danas više ne prakticira jer je ručno skidanje kamenca mnogo neugodnije za pacijenta, dulje traje i tretirano područje nije nikada tako temeljito očišćeno.

Ultrazvučni aparat ostvaruje najbolje rezultate jer radi na principu vodenog hlađenja i vibracija koje lome kamenac na komadiće.

poliranje zubi, dr. Bilan

Kompletna njega – čišćenje zubnog kamenca + pjeskarenje + poliranje zubi

 

Preporuka je da se nakon čišćenja kamenca naprave još dva tretmana:

  • pjeskarenje zubi
  • poliranje zubi. ✔️

 

Zašto se radi pjeskarenje zubi?

Pjeskarenje zubi radi na principu kontroliranog mlaza sitnih čestica natrijeva bikarbonata u spreju vode i komprimiranog zraka.  U mlazu se nalazi mješavina zraka, vode i pijeska. Cijeli postupak ne traje dugo, tek dvadesetak minuta.

Uklanja ostatke kamenca i plaka na onim mjestima do kojih vlakna čestice ne mogu proći, a to je najčešće između zubi.  Čak se i obojenja zuba mogu tretirati pjeskarenjem nakon čega su zubi svjetliji pa možemo reći da nema samo zdravstveno-preventivnu ulogu, nego i estetsku.

 

Zašto se radi poliranje zubi?

Nakon čišćenja zubnog kamenca, zube poliramo specijalnim pastama i rotirajućom četkom kako bi površina što prije postala te što duže ostala glatka.

Nakon poliranja zubi, plak teže prianja na glatku površinu zuba što ima preventivni učinak.

 

Kada je neophodno napraviti čišćenje zubnog kamenca?

 

Činjenica je da kod kuće ne možete sami skidati kamenac jer je izuzetno tvrdokoran. Čim osjetite hrapavu površinu pod jezikom, ugledate žute i smeđe naslage na zubima, vrijeme je za posjet stomatologu i skidanje kamenca.

Ne možemo spriječiti stvaranje zubnog kamenca. Neki ljudi podložniji su bržem i češćem stvaranju kamenca, a to prije svega ovisi o:

  • lošoj oralnoj higijeni
  • sastavu sline. ✔️

Ono što mi sami možemo napraviti za svoje zube je održavanje optimalne oralne higijene dvaput dnevno:

  • pravilno i temeljito četkajte zube kvalitetnom četkicom i pastom za zube ✔️
  • koristite zubni konac, interdentalne četkice, strugač jezika i tekućinu za ispiranje usta. ✔️

Tako omogućujemo zubima čistu i zdravu okolinu.

Čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zuba osigurat će da zubi budu što manje podložni nakupljanju plaka te djeluju preventivno jer sprječavaju nastanak parodontne bolesti.

čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje u ordinaciji dr. Bilan

Čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi u Centru dentalne medicine Zadar

 

Posjetite nas, pregled je 🆓 besplatan. Možete odmah rezervirati termin za čišćenje zubnog kamenca.

Naša dentalna higijeničarka stručno, brzo i nježno oslobodit će vas tvrdokornog kamenca te vam dati upute o pravilnom održavanju oralne higijene.

Educiranjem o pravilnoj oralnoj higijeni pomažemo vam da što duže očuvate svoje zube.

Dobro nam došli, mislimo i radimo 👩‍🔬 👩‍💼 zajedno za dobrobit 🦷 vaših zubi!

Vaš Centar dentalne medicine Zadar

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas