Što je retainer i čemu služi?

Retainer je retencijska udlaga koja služi da bismo zube, po završetku ortodontske terapije, zadržali u novom položaju te na taj način osigurali pravilan zubni niz. Naime, prirodna je reakcija zuba da se nastoje vratiti u svoj početni položaj, a da bismo to izbjegli, koristi se retainer.

Šteta bi bilo da sav trud, vrijeme, ali i novac ode u vjetar zbog nemarnosti. Mnogima se, nažalost, to događa. Pacijenti znaju zanemariti drugu fazu ortodoncije – tzv. retencijsku fazu, koja je jednako važna, a podrazumijeva redovito nošenje retainera.

Danas pišem o retainerima kako bih educirala ortodontske pacijente, velike i male, te roditelje djece pacijenata. Nadam se da će nakon čitanja ovog bloga mnogima biti jasnije što znači retainer te koliko važnu ulogu igra u održavanju savršenog osmijeha.

Pacijenti trebaju postati svjesni činjenice da skidanje aparatića ne znači ujedno i kraj ortodontske terapije.

 

2 faze ortodontske terapije

Kao što sam u uvodnom dijelu napomenula, a ovdje još jednom posebno ističem, ortodontska terapija ima 2 faze:

  1. aktivnu fazu
  2. retencijsku fazu.

 

Što podrazumijeva aktivna faza ortodontske terapije?

Od dana od kada se ortodonstki aparat postavi na zube, bez obzira bio on fiksni ili mobilni, ili se pak radi o clear aligneru, pa sve do dana kada se trajno skida, taj period nazivamo aktivnom fazom ortodontske terapije. Zubi se ispravljaju, rade planirane pomake.

Aktivna faza podrazumijeva posjete ortodontu radi kontrole i mijenjanja žica i bravica, ili u slučaju Invisalign clear aligner terapije, dolazak po nove udlage nakon što su stare odradile svoju zadaću.

 

Što podrazumijeva retencijska faza ortodontske terapije?

Retencijska je faza druga po redu, ujedno i posljednja faza ortodontske terapije. No, ništa manje važna! Započinje skidanjem aparatića, odnosno uzimanjem otisaka zubi. Na temelju njih izrađuju se individualne udlage tzv. retaineri, kako za donju, tako i za gornju čeljust. Retainer je neophodno ortodontsko pomagalo.

Nakon skidanja aparata zubi su izuzetno osjetljivi. Imaju tendenciju vraćanja na staro jer su tkivo i kosti privremeno omekšani zbog intenzivnog dugotrajnog nošenja aparata. Zahvaljujući retaineru tkivo se ojačava te nakon nekog određenog vremena više neće dozvoljavati pomicanje zuba. U prosjeku treba proći najmanje 4-6 mjeseci kako bi postignuti, novi položaj zuba postao trajan, ali napominjem da to ovisi od slučaja do slučaja.

Ortodont/stomatolog educira pacijenta kako ga postaviti te koliko ga dugo treba nositi.

Vrste retainera

Postoji nekoliko vrsta retainera.

Prema dužini nošenja dijelimo ih na:

  • privremene
  • trajne.

Prema načinu nošenja dijelimo ih na:

  1. fiksne retainere – žičani retaineri u obliku metalne žice; pacijenti ih ne mogu skidati jer se s unutarnje strane zuba lijepe kompozitom
  2. mobilne retainere – dijele se na: prozirne i metalne (žičane) retainere.

 

Mobilni retainer – metalni i prozirni

Žičani mobilni retainer može se skidati, a izrađuje se od tanke metalne žice i plastike/akrila. Metalna žica nalazi se s prednje strane zuba.

Prozirni retainer je mobilna, termoplastični ili vakuumski individualno oblikovana udlaga za zube koja je estetski superiornija od fiksnog retainera jer nije uočljiva kao metalna žica.

Sličan je prozirnim ortodontskim aparatima za zube – Invisalign clear alignerima.

Ortodont/stomatolog preporučuje pacijentu jednu od opcija, ovisno o njegovim životnim navikama i oralnom stanju. Ponekad će preporučiti kombinaciju dviju vrsta retainera, jednu za gornju, a drugu za donju čeljust.

 

Fiksni retainer – prednosti i nedostaci

Prednost fiksnog retainera leži u činjenici da pacijent ne mora voditi brigu je li ga stavio na zube ili ga je negdje zaboravio. Ovo je za pacijenta tzv. pasivna retencijska faza. Ne mora ništa sam raditi što se tiče vođenja brige o zadržavanju zuba u novom položaju. To umjesto njega radi metalni retainer.

Mane ovog retainera su:

  • pucanje žice – moraju se uzeti novi otisci i raditi novi retainer
  • zavlačenje hrane pod žicu – otežava oralnu higijenu te je veća mogućnost pojave karijesa s unutrašnje strane zuba
  • može nadražiti jezik dok se ne navikne na njega
  • estetski je inferiorniji u odnosu na prozirni retainer.

 

Mobilni retainer – prednosti i nedostaci

Prednosti mobilnog retainera u odnosu na fiksni su:

  • lagano održavanje oralne higijene – skida se prije pranja zubi i jela, baš kao i Invisalign
  • prozirni retainer je diskretan – neupadljiv za sugovornike
  • prozirni retainer noću dodatno služi kao zaštita od bruksizma (nesvjesnog škripanja i škrgutanja zubima tijekom sna – pojave koja jako destruira zube).

Jedna od dviju mana je ta što pacijent mora biti vrlo aktivan, za razliku kod nošenja fiksnog retainera. Mora ga postavljati i skidati te paziti da ga ne zaboravi ponijeti sa sobom gdje god išao: u školu, na posao, fakultet, more, vikend, skijanjeAko pacijent nije discipliniran, retencijska faza neće polučiti željeni rezultat – očuvati zube u postignutom položaju. U tom slučaju bolje je da nosi fiksni retainer.

Druga mana je što može uzrokovati pojačano lučenje sline, dok kod nošenja fiksnog retainera to nije slučaj.

 

Što je kombinirana retencija?

Kombinirana retencija podrazumijeva kombiniranje fiksnog i mobilnog retainera, a preporučuje se  kada se radi o povećanom riziku od remisije – povratka zuba na stare položaje. Jedna od prednosti ovakvog vida retencijske faze je dodatna sigurnost u slučaju gubitka mobilnog ili puknuća fiksnog retainera. Dogodi li se jedna od dviju neželjenih situacija, pacijent uvijek u rezervi ima drugi retainer. Zubi se neće pomicati do izrade novog fiksnog retainera koji je puknuo ili mobilnog koji je izgubio/zaboravio.

 

Kada se postavlja retainer?

Retainer je potrebno izraditi i postaviti na zube isti dan nakon što se uzme otisak za obje čeljusti. Zašto? Zubi tada imaju najveću sklonost vraćanju u početni položaj. Pacijent nosi retainer na gornjim i donjim zubima.

 

Što pacijenti moraju znati?

Retainer se mora stalno nositi neposredno nakon skidanja ortodontskog aparatića bez obzira je li pacijent nosio fiksni, mobilni ili prozirni aparatić za zube.

Pacijenti uvijek žele znati koliko dugo moraju nositi retainer. Ovdje želim jasno istaknuti kako to zavisi od slučaja do slučaja tj. o težini korigirane anomalije.

Fiksni retainer nosi se 24 sata dnevno jer se ne skida. Mobilni retainer prva 3 mjeseca nosi se cca 24 sata, osim kada se peru zubi, jede i pije. Nakon 6 mjeseci nosi se samo noću, a zatim se postepeno smanjuje na 1-2 sata dnevno.

Retainer osigurava zadržavanje besprijekornog osmijeha, ali predstavlja dugotrajnu obvezu koje pacijenti i roditelji djece pacijenata moraju biti svjesni. Nažalost, neki ga moraju nositi cijeli život, ali to je uglavnom samo noću. Za savršen osmijeh to je vrijedna žrtva, koja uostalom, ništa ne boli, samo zahtijeva disciplinu.

 

Čišćenje retainera

Bez obzira koji retainer nosite, trebate ga temeljito očistiti od bakterija i plaka:

  • fiksni retainer – temeljito četkanje zuba te uklanjanje zaostalih, nakupljenih komadića hrane ispod žice interdentalnom četkicom
  • mobilni retainer –  za četkanje retainera koristite drugu četkicu za zube, ne onu kojom četkate zube, te blagi sapun, a perite ga u hladnoj vodi, ne koristeći pastu za zube.

Držite retainer na dlanu kako ne bi pao i oštetio se, ne četkajte prejako da se ne ošteti. S vremena na vrijeme ostavite ga u otopini za čišćenje proteza, vodici za ispiranje usta ili alkoholu. Prozirni retainer ne smijete:

  • držati u vodi dok ga ne nosite da se ne nakupi kamenac
  • ostavljati blizu izvora visoke temperature da se ne izvitoperi.

 

Što se događa ako ne nosite redovito retainer prema uputama stomatologa?

Zanemarite li ili zaboravite li nositi retainer neko dulje vrijeme, kada ga konačno odlučite ponovo staviti na zube, primijetit ćete da vas žulja ili da naprosto ne sjeda dobro na zube, što znači da su zubi već počeli ići korak unatrag, odnosno vraćati se na staro mjesto.

Što učiniti u tom trenutku? Rezervirajte termin kod svog ortodonta ili stomatologa radi kontrole.

Može vam se dogoditi jedan od sljedećih scenarija: da ponovo morate nosite retainer po cijele dane ili  morate dobiti novi retainer jer stari više ne odgovara novonastaloj situaciji u usnoj šupljini. Najgori scenarij je nova ortodontska terapija – opet aparatić na zube!

U pravilu, ako dobro održavate svoje retainere, nećete ih morati mijenjati. Jedino, ako vam pukne,  izgubite ga ili ga oštetite zbog bruksizma.

Ako reducirate svjesno ili nesvjesno vrijeme nošenja retainera, gotovo je sigurno da će vam se zubi opet početi vraćati na staro mjesto. Razlog je sljedeći – potporna kost u kojoj se nalaze korijeni zuba još nije dovoljno očvrsnula.

 

Znate li?

Znate li da na pomicanje zuba nakon ortodontske terapije i njihovu sklonost vraćanju na staro, osim potporne kosti, utječe kretanje mišića usana i jezika?

Znate li da  je za učvršćivanje kosti potrebno barem godinu dana nakon prestanka nošenja aparata?

Gotovo 365 dana potrebno je da se kosti, zubno meso, usnice i obrazi prilagode novonastaloj situaciji. Zato je retainer od presudne važnosti u tom periodu. Polako, kako vrijeme odmiče, pacijent ne mora više sve vrijeme nositi retainer. Stomatolog ili ortodont reći će mu kada može prorijediti nošenje – prvo s 24-satnog nošenja samo na noćno nošenje, a potom na manji broj sati.

Općenito je preporuka da ga svi nose noću ako žele do kraja života imati besprijekoran osmijeh. Zašto? Relaps je recidiv, pojava pomicanja/vraćanja zuba na stare položaje, a događa se gotovo uvijek, kod nekoga u većoj, a kod nekoga u manjoj mjeri.

 

Trebate li dolaziti na kontrolne preglede dok nosite retainer nakon završene ortodontske terapije?

Apsolutno! Prvih 365 dana presudno je za učinkovitost retainera. Preporučujemo godišnju kontrolu svakih 6 mjeseci  tj. dvaput godišnje u prvoj godini nakon što je završila terapija. Ne zaboravite ponijeti svoje retainere da stomatolog pregleda u kakvom su stanju i vidi ima li potrebe za izradom novih.

Vivera retainer by Align Tech

Ortodontske pacijente detaljno educiramo o pravilnoj upotrebi Vivera retainera koji koristimo u našoj ordinaciji jer se pokazao kao najbolji prozirni retainer na tržištu. Materijal od kojeg se izrađuje dvostruko je izdržljiviji od materijala koji se koriste za ostale prozirne retainere.

Izrađuje se 3D print tehnologijom kako bi se što preciznije prilagodio zubima, čime se značajno smanjuje rizik od recidiva. U slučaju puknuća ili gubitka retainera, pacijent odmah može staviti zamjenski koji se daje na početku. Digitalni otisak pohranjujemo pa nema potrebe za novim uzimanjem otisaka i dolaska u ordinaciju zbog toga, već isključivo radi preuzimanja novog retainera.

Vivera retaineri su prvi retaineri na tržištu koji koriste tzv. bite rampe (zagrizne rampe) koje se postavljaju s unutarnje strane zuba, iza prednjih sjekutića, kako bi se postigla disokluzija stražnjih zuba, tj. kako bismo otvorili zagriz u slučaju dubokog zagriza, ublažavajući pritisak na stražnje zube. Vivera retaineri tako imaju dvostruku učinkovitost u odnosu na druge retainere.

Uz želju da poslušate moje savjete oko nošenja i čišćenja retainera srdačno vas pozdravljam do novog bloga.

Vaš Centar dentalne medicine Zadar

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas