PRF metoda – plazma obogaćena fibrinom

PRF (eng. platelet rich fibrin, hrv. plazma obogaćena fibrinom), biološki je materijal izrađen iz vlastite krvi pacijenta, a uključuje trombocite, stanične fragmente koji cirkuliraju u krvi te pružaju prirodni izvor faktora rasta, i fibrin, protein koji pomaže u zgrušavanju krvi. Naše tijelo ima odlične regenerativne sposobnosti, a moderna  medicina i stomatologija iskoristila je taj potencijal PRF metodom koja omogućuje zacjeljivanje i regeneraciju tkiva koristeći pacijentovu vlastitu krv. Metoda ima primjenu u ortopediji, estetskoj medicini, kirurgiji, a veliku revoluciju potaknula je u stomatološkoj medicini.

Kako se dobiva PRF?

Postupak dobivanja PRF-a je vrlo jednostavan, a započinje uzimanjem male količine pacijentove krvi koja se pohranjuje u nekoliko epruveta i stavlja u poseban uređaj u kojem se epruvete kroz 8-10 minuta centrifugiraju.

Nakon centrifugiranja, krv se razdvaja u 3 sloja:

 1. Proziran sloj plazme
 2. Crveni sloj obogaćen eritrocitima
 3. Žuti sloj koji sadrži trombocitima obogaćen fibrin

Sloj koji sadrži trombocitima obogaćen fibrin se odvaja od ostatka i izravno se aplicira na mjesto kirurškog zahvata.

uzimanje vlastite krvi pacijenta

U kojim stomatološkim zahvatima se koristi PRF?

Razlikujemo dvije vrste postupaka:

 • A –PRF ( Advanced platelet rich fibrin)- nastaje nakon centrifugiranja i koagulacije, prilikom čega se izdvaja membranski sloj bogat faktorima rasta, trombocitima i leukocitima koji ima veliku sposobnost regeneracije. Koristi se u ekstrakciji zuba, postavljanju implantata, sinus- liftu i dodatku mase kosti i mekog tkiva.
 • i- PRF (eng. injectable platelet rich fibrin)- frakcija koja se nalazi u tekućem obliku i izdvaja se centrifugiranjem bez antikoagulansa, za razliku od A-PRF. Prednost i-PRF metode je izravno ubrizgavanje u mjesto gdje je potrebna regeneracija. Tekući oblik koristi se najčešće na području estetske medicine u anti-agingu, dok se u stomatologiji koristi za obnavljanje zubnog mesa te povećava vaskularizaciju mekog tkiva.
Prednosti PRF-metode
 • Membrana koja je bogata pacijentovim krvnim pločicama uvelike pomaže u smanjenju krvarenja osiguravajući matriks proteina za liječenje
 • Ovakav postupak omogućuje brže zacjeljivanje i manje boli
 • Membrana je biokompatibilna i ne sadrži nikakve aditive, što osigurava sigurnost postupka
 • Postupak dobivanja PRF je jednostavan i brz i traje svega 8-10 minuta.

  Kontaktirajte nas s povjerenjem
  Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat

Kontaktirajte nas

  Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


  Stojimo Vam na usluzi  Kontakt:
  Tel: 023/77 99 39
  E-mail: info@cdmz.hr


  Adresa:
  Ul. postrojbi specijalne policije 21,
  2300, Zadar


  Radno vrijeme:
  PON-PET: 08 - 20 sati
  SUB: po dogovoru


  Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

  © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
  Nazovite nas
  Kako do nas