Pregled zubi – zašto je početak nove školske godine optimalno vrijeme?

Pregled djetetovih zubi 🦷🦷 važan je za održavanje oralnog zdravlja jer nam omogućava da na vrijeme uočimo promjene na zubu – prve znakove karijesa, pratimo nicanje i ispadanje mliječnih zuba te nicanje trajnih. Preporučujem da prvi posjet stomatologu bude kada djetetu 👶 nikne prvi mliječni zub kako bi mu se predstavio svijet dentalne medicine na pristupačan način kroz igru sa stomatologom.

Prvi dolazak u stomatološku ordinaciju treba biti kada nema nikakvih simptoma. Dolazi li dijete po prvi puta u 👨‍👩‍👦 ordinaciju pod zuboboljom, to predstavlja 😲 veliki stres za njega i roditelje, a stomatolog najčešće ne može pridobiti djetetovo povjerenje. Dijete je 😭 uplakano, 😱 preplašeno te 🤐 ne surađuje jer se ne želi prepustiti u ruke nepoznatoj osobi, a to je u ovom slučaju stomatolog. Zato je dobro da se tijekom redovitih kontrolnih pregleda, kada nema nikakvih simptoma, malo po malo upoznaje sa svojim stomatologom koji će na taj način steći njegovo povjerenje.

 

Pregled zubi pred početak školske godine

 

Svaki početak nove školske godine obilježava novu fazu u djetetovu životu. To se osobito odnosi na 🎒 prvi razred osnovne škole. Kako rastu djeca, tako rastu i ispadaju mliječni zubi te počinju rasti trajni koje moraju čuvati do kraja svog života. Zašto? Jer novi zubi više neće izrasti.

Treći zubi mogu biti jedino umjetni zubi:

  1. zubne krunice
  2. zubni mostovi
  3. zubne proteze

Da ne bi jednoga dana došlo do potrebe za nekim od navedenih protetskih nadomjestaka za zube, djetetu treba usaditi dobre navike oralne higijene i pravilne prehrane koje će primjenjivati redovito tijekom svog života.

Iako su mliječni zubi privremeni, to ne znači da im se ne treba posvetiti ista pažnja kao i trajnima. Čuvajući mjesto trajnim zubima usmjeravaju njihov rast te potiču pravilan razvoj čeljusti. Stoga, moramo ih liječiti kada je to potrebno i što duže sačuvati dok ne izraste novi zub.

U periodu kada dijete napušta vrtić i kreće u školu, mliječni zubi počinju ispadati i na njihovom mjestu nicati prvi trajni zubi. Tada prestaje mliječna denticija, a počinje mješovita. To znači da istovremeno u usnoj šupljini imamo kako mliječne tako i trajne zube. Upravo je u tom periodu jako važno da dijete dolazi na redovite godišnje preglede, a po potrebi i češće. Stomatolog ili ortodont može pratiti razvoj i rast novih zubi, uočiti eventualne anomalije te predvidjeti kako i kada započeti s ortodontskom terapijom. Mješovita denticija obično završava u 12. godini.

 

Pregled zubi za ortodontski aparatić

 

Preporučujem prvi ortodontski pregled u dobi od 7 godina, nakon što izbiju prvi trajni zubi.

Kod većine djece u dobi od 6-8 godina ortodontska terapija još nije potrebna. No, pregled djetetovih zubi u tom periodu može pokazati hoće li u budućnosti biti potrebno da dijete nosi aparatić za zube. U slučaju da će trebati, stomatolog/ortodont može predvidjeti kada i kakva bi vrsta terapije bila optimalna.

Budući da živimo u svijetu u kojem je estetika jako bitna, pobrinuli smo se da najmlađim pacijentima osiguramo najdiskretniji aparatić za zube vodećeg clear aligner brenda Invisalign®. Tako će dijete biti u terapiji na gotovo neprimjetan način. Neće biti izloženo eventualnim zadirkivanjima djece kako to obično biva u tim godinama kada se nosi fiksni aparat za zube. Pomoću seta prozirnih, individualno izrađenih udlaga ispravljamo zube jednako učinkovito kao što bismo to učinili i fiksnim aparatićem za zube.

Invisalign® u svojoj ponudi za djecu i tinejdžere nudi dvije vrste aparatića:

  1. Invisalign First – za djecu do 10 godina
  2. Invisalign TEEN Comprehensive – za najteže anomalije u tinejdžerskoj dobi.

Invisalignom ispravljamo natisnute i razmaknute zube, jako istaknute prednje zube i sve druge vrste ortodontskih anomalija.

Invisalign TEEN Comprehensive ima jednu veliku prednost. Riječ je o plavoj točkici koja se nalazi sa stražnje strane aparatića namijenjenog nošenju na gornjoj čeljusti. Ako se aparatić nosi kraće od 22 sata dnevno, indikator iz prozirne boje prvo prelazi u svijetloplavu, a zatim u tamnoplavu, što je  roditeljima jasan pokazatelj da tinejdžer ne nosi redovito i dovoljno dugo aparatić. Roditelji na taj način mogu kontrolirati djetetov angažman tijekom terapije.

pregled zubi – djeca pacijenti – dječja stomatologija – pedodoncija – blog – dr. Bilan Zadar

Fluoridacija

Jedan od najboljih načina prevencije karijesa u djece je fluoridacija zubi što podrazumijeva premazivanje mliječnih i trajnih zubi fluorom u obliku tekućine ili gela jer tako caklina postaje otpornija. Fluoridacija potiče remineralizaciju tkiva. U slučaju početnog karijesa tako ga zaustavljamo.

U usnoj šupljini stalno se događaju demineralizacija i remineralizacija zubi. Kada je naša slina vrlo kisela, a to je najčešće nakon jela, kalcij i fosfor se rastvaraju i propadaju pa samim time i caklina postaje manje otporna na karijes. To nazivamo demineralizacijom. Remineralizacija se događa kada nam je slina manje kisela pa se kalcij i fosfor ponovno ugrađuju u zube. Fluor potiče remineralizaciju cakline zuba, što su potvrdila i istraživanja.

Kako su djeca još nevješta u pranju zubi, a tinejdžeri u fazi života kada o tome baš i ne vode dovoljnu brigu, fluoridacijom zubi pomažemo malim i mladim pacijentima da sačuvaju svoje zube od karijesa.

Osim u gelu za fluoridaciju zubi, natrijev fluorid nalazi se i u pastama za zube.

 

Pečaćenje fisura

Protiv karijesa efikasno se borimo pečaćenjem fisura na prvim trajnim zubima. I to preporučujem da se napravi čim prije tj. oko djetetove šeste godine kada niču prvi trajni kutnjaci, takozvane šestice. To su pravilu donji kutnjaci. Možda niste znali, ali ti zubi nemaju svoje mliječne prethodnike.

Što su fisure i kako se pečate?

Fisure nisu ništa drugo do usjekline na žvačnim plohama zuba. Kako se karijes na tim plohama najčešće pojavljuje zbog specifičnog oblika i dubina fisura, preporuka struke je da se trajni kutnjaci zaštite od karijesa pečaćenjem njihovih fisura. U njima se zadržava plak. Ako su  fisure uske i duboke, one se jako teško čiste, a ponekad je nemoguće četkicom doprijeti do njih.

Postupak pečaćenja fisura je bezbolan jer se čiste bez brušenja, nakon čega ih zapečatimo kompozitnim materijalom ili staklenoionomernim cementom. Na taj način štitimo prve trajne zube malih pacijenata.

 

Pregled djetetovih zubi u Centru dentalne medicine Zadar

 

Hrvatske stomatologe zabrinjava najgori KEP indeks u Europi za dobne skupine od 12 i 15 godina. Hrvati 12-godišnjaci u prosjeku imaju 4,51 KEP indeks (broj oboljelih, izliječenih te izgubljenih zuba), što znači da prosječno imaju 4 pokvarena, izvađena ili plombirana zuba. Čak 51 % njih ima jedan ili više karijesa, dok 15-godišnjaci bilježe visokih 35 %. Ovo je upozorenje svima nama, roditeljima, djeci i struci te društvu općenito.

Da su dolazili na redovite preglede, mnogo toga moglo se je prevenirati ili sanirati na samom početku. Djeci školskog uzrasta treba se posvetiti posebna pažnja kada su oralna higijena i oralno zdravlje u pitanju te ih poticati na redovite godišnje preglede.

 

Čak 34 % dvanaestogodišnjaka, a 28 % petnaestogodišnjaka nema jedan ili više trajnih zubi

 

Hrvatska je daleko iznad europskog prosjeka (1:1500) po broju stomatologa po glavi stanovnika – 1 na 1100Nevjerojatno da imamo više stomatologa, ali i više karijesa!

Strateškim planom struke teži se:

  1. povećanju broja zdravih zuba kod petogodišnjaka i šestogodišnjaka na 60 %
  2. smanjenju visokog KEP indeksa kod dvanaestogodišnjaka s 4,51 na 3,5
  3. pojačanoj primjeni fluoridacijskih i remineralizacijskih preparata.

Dodala bih da je jednako važna edukacija o pravilnim higijenskim i prehrambenim navikama. Sve ove mjere strateškog plana odavno primjenjujemo u Centru dentalne medicine Zadar već dugi niz godina.

Kod nas imate još jednu pogodnost – 🆓🦷👩🏽‍⚕️ PRVI PREGLED JE BESPLATAN.

Navike je teško promijeniti. Zato je važno da prave navike kod djece njegujemo od malih nogu, ili bolje rečeno, od prvog zubića. Djeci u tomu treba pomoći jer su još malena i nefokusirana. Pratite ih dok peru zube! Radite to kroz igru, ali na kraju vi završite četkanje njihovih zubi.

pregled zubi – ortodoncija – dječja ortodoncija – Invisalign First - Invisalign Teen Comprehensive – blog – dr. Bilan

Kao što četkanje zubi treba biti stalna navika, tako i redoviti pregled djetetovih zubi minimalno jednom godišnje treba postati dobra navika jer se eventualni problemi sa zubima mogu mnogo lakše sanirati u početku, a nešto i prevenirati.

Bilo bi poželjno da to učinite prije početka nove školske godine kako dijete ne bi moralo izostajati s nastave. Isti dan naručite i sebe na pregled kako biste djetetu svojim primjerom pokazali što je odgovorna briga o vlastitom oralnom zdravlju.

Dragi roditelji, vašem đaku želim 🦷 zdrave zube, 😁 sretan osmijeh te mnogo 📚 uspjeha u novoj školskoj godini!

Vaša. dr Branka Bilan

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas