Dentalni postupci u trudnoći

Briga o oralnom zdravlju bitna je tijekom cijelog života, a posebice u trudnoći. Redovita godišnja kontrola kod stomatologa kao i preventivni tretmani svakako su neophodni u dentalnom zdravlju trudnice. Mišljenja o odlasku kod stomatologa tijekom trudnoće još uvijek su podijeljena, a brojne trudnice izbjegavaju preglede kod stomatologa jer su uvjerene da će to naštetiti plodu. Kako bi se razbile predrasude, potrebno je naglasiti važnost oralnog zdravlja i kojim se dentalnim postupcima trudnice mogu izložiti.

Kako trudnoća utječe na oralno zdravlje?

Trudnoća je dinamičan period u životu žene koja doživljava promjene osim na anatomskoj, tako i na biokemijskoj, histološkoj i naravno, hormonskoj razini. Promjene u razini hormona estrogena i progesterona u krvi čine zubno meso osjetljivije, dolazi do upale uz stvaranje džepova i bujanja papila (dijelovi zubnog mesa između zubi). Još jedan uzrok su mučnine i povraćanje koje dovodi do promjene kiselosti usne šupljine, a slina koja na taj način postaje kiselija štetno djeluje na zubnu caklinu i dovodi do upale zubnog mesa, odnosno do gingivitisa. Nakon pranja zubi i dodira sa površinom četkice, česta su krvarenja zubnog mesa. Kad se tome pridoda i loša prehrana bogata ugljikohidratima, dolazi do stvaranja plaka.

Ukoliko se gingivitis i oralna higijena zanemaruju, gingivitis može prijeći u paradontitis. Istraživanja su pokazala da postoji korelacija između paradontne bolesti i rizika prijevremenog rođenja djece, a poveznica je spoj koji potiče trudove(prostaglandin), a može se pronaći u bakterijama usne šupljine u visokoj koncentraciji kod trudnica koje boluju od paradontitisa.

Kod nekih trudnica moguće je prekomjerno bujanje tkiva koje se najčešće javlja tijekom drugog tromjesečja. Oticanje se događa između zubiju i povezano je sa stvaranjem plaka. Nastalo tkivo je sklono krvarenju i crvenkasto-roze boje je poput maline. Najčešće nestaje nakon porođaja kad dolazi do naglog pada hormona estrogena.

Rad stomatologa s trudnicama

Prije bilo kakvog tretmana, najbitnije je upozoriti stomatologa na trudnoću i postoje li neke komplikacije koje bi mogle utjecati na tijek zahvata. Stomatolog će educirati trudnicu o pravilnoj oralnoj higijeni, pravilnoj prehrani, odstraniti loše ispune, kamenac i zubni plak koji dovode do upala. Kako bi higijena bila što bolja, savjetuje se koristiti četkice s mekanim vlaknima i zubne paste s fluorom. Korištenje fluora u trudnoći u pojedinim istraživanjima pokazalo se učinkovitim u sprječavanju karijesa kod trudnica, ali je odgodilo i pojavu karijesa kod djece. Ukoliko je potrebno obaviti složeniji zahvat, u dogovoru s ginekologom stomatolog izabire najbolji i najsigurniji način liječenja. Drugo tromjesečje i početak trećeg tromjesečja najsigurnije je za obavljanje neinvazivnih zahvata. Nakon sredine trećeg tromjesečja zahvati se ne preporučuju jer ih trudnice teže podnose.

Lokalni anestetici u trudnoći

Lokalni i topikalni anestetici koriste se kako bi zahvat prošao što bezbolnije i sigurnije, a upotreba anestetika u minimalnim količinama nije se pokazala štetnom za plod.  Zahvati poput struganja ili poliranja korijena zuba, odnosno neinvazivni zahvati najčešće su sigurni tijekom sva tri tromjesečja trudnice. Anestetici mogu biti opasni eventualno u visokim količinama, stoga je najbolje i najsigurnije koristiti minimalnu količinu odgovarajućeg anestetika koji će osigurati bezbolnost zahvata i pomoći trudnici da se opusti.

Izlaganje rendgenskim  zrakama

Moderne digitalne rendgenske zrake koriste minimalnu količinu radijacije koja nema štetno djelovanje na fetus, a prilikom snimanja tijelo se zaštiti takozvanim olovnim pregačama i štitnikom za vrat što dodatno osigurava trudnicu i plod. Iako su rendgenske zrake sigurne, stomatolog radi mjere predostrožnosti može odgoditi rendgen nakon prvog tromjesečja jer je razvoj fetusa tad najosjetljiviji. Ukoliko je potrebno hitno obaviti neki zahvat, rendgen je potreban kako bi stomatolog mogao planirati tijek liječenja.

Lijekovi u trudnoći

Primjena lijekova u trudnoći zbog utjecaja na plod reducirana je, a posebice primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova od kojih mnogi idu u bezreceptnom režimu, stoga je prije upotrebe potrebno konzultirati liječnika ili ljekarnika i naglasiti trudnoću. Osim nesteroidnih protuupalnih lijekova, kontraindicirana je i primjena pojedinih antibiotika koji se moraju izbjegavati tijekom trudnoće. Ukoliko je njihova primjena nužna, stomatolog ili liječnik će odabrati prikladan antibiotik koji će imati najmanji rizik za plod.

Kontaktirajte nas s povjerenjem
Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas