Zašto je prevencija najvažnija za zdravlje zuba i desni?

Kao stomatolog, uvijek ističem važnost prevencije u oralnom zdravlju, jer često imam priliku vidjeti da ljudi uzimaju svoje zdravlje zdravo za gotovo. Ne posvećuju mu dovoljno pažnje i ne kontroliraju ga jer nisu svjesni da narušeno oralno zdravlje znači smanjenu kvalitetu života. Većina posjećuje stomatologa kada je već kasno da se spasi jedan, više ili svi zubi. Sve se to moglo izbjeći da se preventivno djelovalo. Kako? Upravo se time bavim u današnjem blogu.

Prevenirajmo zajedno bolesti zuba i desni!

 

Preventivni pristup oralnom zdravlju

Oralno zdravlje mnogo je više od zdravih i lijepih zubi te čvrstih desni jer zdravlje cijelog organizma često ovisi upravo o njemu. Zato ja toliko ističem važnost prevencije u oralnom zdravlju.

U našem centru njegujemo preventivni pristup u vidu edukacije pacijenata o pravilnoj oralnoj higijeni. Znate li da je neadekvatna oralna higijena najveći čimbenik rizika u nastanku karijesa?

 

Važnost prevencije u oralnom zdravlju – 3 najvažnija faktora

 1. oralna higijena – redovito i pravilno četkanje zubi četkicom i pastom, korištenje zubnog konca, interdentalnih četkica, tuša, tekućine za ispiranje usta
 2. zdrava prehrana – voće i povrće, voda; izbjegavanje slatkiša, grickalica, industrijski zašećerene hrane, sokova i gaziranih pića
 3. preventivni pregled – redovito posjećivanje svog stomatologa radi kontrole i skidanja zubnog kamenca

 

Prevencija kroz povijest

U SAD-u su započeli prvi preventivni dentalni programi. U počecima se osvještavalo javnost o zdravoj prehrani, a slogan je bio – „Čisti zub se nikada ne kvari“. Taj slogan jednako kvalitetnu poruku prenosi i danas.

Kasnije se identificirao problem umnjaka kao mjesta fokalne infekcije te se preporučivalo vađenje zuba.

Pravi pomak dogodio se 40-ih godina 20. stoljeća kada je tijekom istraživanja uočena važnost uloge fluorida u oralnom zdravlju. Počinju se proizvoditi otopine s visokom koncentracijom fluorida i dodavati fluorid pitkoj vodi. Desetak godina kasnije došlo je do razvoja biokemijskog pristupa prevenciji. Lansiraju se na tržište paste za zube s fluorom za masovnu potrošnju.

Uslijedilo je razdoblje fluoridnih tekućina za ispiranje usta te pečaćenje fisura.

Nexö-metoda, jedna od poznatijih preventivnih metoda u oralnom zdravlju, dobila je ime po danskom gradu Nexö, u kojem se provodi još od 1987. godine.

Metoda podrazumijeva:

 • obrazovanje roditelja, djece i adolescenata o etiologiji karijesa
 • intenzivni trening osobne prevencije nakupljanja plaka
 • ranu profesionalnu neoperativnu prevenciju
 • skidanje plaka
 • topikalnu primjenu fluora
 • pečaćenje kutnjaka
 • identificiranje rizičnih, socijalnih i bihevioralnih faktora koji su povezani s oralnim zdravljem.

Kako su se te preventivne mjere odrazile na oralno zdravlje djece, dovoljno govori činjenica da se KEP indeks 2.1  od 1985. do 2014. godine drastično smanjio. Novi indeks je 0.4. Strogo provođenje Nexö-metode očito je dalo rezultate pa je postala popularna i u drugim zemljama. Kako biste razumjeli o čemu pišem, u nastavku objašnjavam što je KEP-indeks.

 

KEP-indeks

KEP-indeks zbroj je karioznih, izvađenih i plombiranih zuba. Uzima se kao pokazatelj oralnog zdravlja neke nacije. U većini zemalja Europske unije iznosi 0,5-1,5.

Što spada u prevenciju karijesa kod djece?

 • apliciranje fluoridnih gelova
 • edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani
 • pranje zuba uz nadzor roditelja
 • pečaćenje fisura
 • preventivni pregledi.

Budući da djeca, što zbog nespretnosti, što iz neznanja, ne peru kvalitetno svoje zube, jako je važno da ih roditelji nadziru tijekom pranja te ih dovode na redovite kontrolne preglede. Cilj preventivnih pregleda rano je otkrivanje karijesa.

U Hrvatskoj se od 2017. godine provodi nacionalni program Zubna putovnica kojemu su ciljevi:

 • poboljšanje oralnog zdravlja i higijenskih navika djece školske i predškolske dobi
 • rano otkrivanje i prevencija karijesa tijekom obaveznog preventivnog pregleda za upis u dječji vrtić te prvi razred osnovne škole.

Prva sustavna kontrola i sanacija karijesa započela je u Zagrebu 1950. godine, a prve preventivne mjere bile su: tablete fluora, lokalna fluoridacija zuba, tuširanje i četkanje zuba. U periodu 1968.-1973. godine, zahvaljujući samo primjeni fluora, zahvaćenost karijesa smanjena je s 5 na 4.3 zuba po djetetu.  Nažalost, dobar trend kasnije se zaustavio i danas smo na začelju ljestvice u Europskoj uniji kada je oralno zdravlje u pitanju. Jedan od razloga je ukidanje specijalističkih stomatoloških ordinacija za predškolsku i školsku djecu, nebriga roditelja te nedovoljan broj edukativnih programa osvještavanja o važnosti prevencije u oralnom zdravlju.

Tako je danas karijes u Hrvatskoj veliki javnozdravstveni problem. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, i u ovoj školskoj godini provode edukacije o oralnom zdravlju u odgojno-obrazovnom sustavu.

Budući da je posljednjih desetljeća briga o oralnom zdravlju djece uglavnom prepuštena u ruke roditelja, apeliram na njih da odaberu stomatologa koji ima razumijevanja za dječje strahove te mnogo strpljenja i entuzijazma za rad s djecom, kako bi djeca stekla povjerenje u stomatologa i prepustila mu se u ruke.

Važnost prevencije u oralnom zdravlju odraslih

Važnost prevencije u oralnom zdravlju leži u ranom otkrivanju neželjenih promjena na zubima, zubnom mesu i sluznici usne šupljine, čime se stomatologu omogućava da pravovremeno krene s terapijom, kako bi sanirao karijes ili neko drugo oboljenje.

 

Važnost prevencije u oralnom zdravlju osjeti se i financijski.

Rana, pravovremena terapija znači lakše i jeftinije zahvate na zubima jer zahtijevaju manje vremena za liječenje. Endodoncija tj. liječenje korijenskih kanala mnogo je duži i skuplji postupak od plombiranja zubi. Vađenje zuba je svakako najtraumatičnije iskustvo za pacijenta u psihološkom smislu. Zub se vadi kada više nema spasa, a njegova nadoknada mnogo je skuplje rješenje od plombiranja jer zahtijeva brušenje okolnih zuba kako bi se izradio tročlani most ili se ugrađuje implantat na mjestu gdje nedostaje zub te se izrađuje zubna krunica. Prevenirajte karijes održavanjem pravilne oralne higijene, preventivnim pregledima i profesionalnim čišćenjem zubnog kamenca!

Pažljivo njegujte svoje zube. Vidimo se na preventivnom pregledu!

Vaša dr. Branka Bilan

Kontaktirajte nas

  Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.ordinacija-bilan.hr


  Stojimo vama na usluzi  Kontakt:
  Tel: 023/77 99 39
  E-mail: info@ordinacija-bilan.hr


  Adresa:
  Ul. postrojbi specijalne policije 21,
  2300, Zadar


  Radno vrijeme:
  PON: izmjenično ujutro - popodne
  UTO, ČET: 14.00 - 20.30
  SRI: 8.00-14.30
  PET: 8.00-14.30
  SUB: po dogovoru


  Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

  © 2021 Dr. Bilan, centar dentalne medicine
  Nazovite nas
  Kako do nas