Bruksizam – škripanje i stiskanje zubi u snu

Bruksizam je nesvjesno i ponavljajuće škripanje i stiskanje zubi u snu ili u budnom stanju, pri čemu se razvijaju jake sile koje mogu dovesti do oštećenja zuba, mišića ili čeljusnih zglobova. Ukoliko se kretnje javljaju danju, radi se o bruksomaniji, odnosno dnevnom bruksizmu. Neki od uzroka nastajanja bruksizma su psihički faktori, ponajviše emocionalni stres,napetost i anksioznost te neprikladni kontakti između zubi kod kojih se mijenja položaj donje čeljusti i stvaraju sile horizontalnog smjera koje zubi ne podnose.

Simptomi karakteristični za bruksizam su:

 • Bol i ukočenost temporomandibularnog zgloba i okolnih mišića, što može dovesti do bolesti temporomandibularnog zgloba
 • Glavobolja
 • Isprekidan san
 • Prekomjerno trošenje zubnog tkiva
 • Povećana pokretljivost zubi
 • Ojačani žvačni mišići
 • Glasno škripanje zubi
Opasnost i posljedice bruksizma

Ukoliko se adekvatno ne liječi, bruksizam može ostaviti negativne posljedice na zube pa i cijeli žvačni sustav u cjelini. Škripanje zubi dovodi do njihovog prekomjernog trošenja te oni postaju slabi i lomljivi, što može dovesti do gubljenja zagriza i promjena u fizionomiji lica te bolova u čeljusti koje onemogućuju normalno funkcioniranje.

Liječenje

Prvobitno je potrebno odrediti uzrok nastanka, a zatim terapiju. Dvije metode su kontrola stresa, odnosno promjene stila života i rada te direktne terapeutske metode koje uključuju korištenje udlaga, ortodontsku te prostetsku terapiju.

Udlage 

Udluge za bruksizam mogu spriječiti nastanak ili posljedice bruksizma onemogućavajući daljnje trošenje i slabljenje žvačnih ploha. Po potrebi mogu povisiti zagriz i omogućiti pravilan položaj čeljusnih zglobova, spriječiti glavobolje, kao i bolove u uhu i vratu koje su posljedica bruksizma, te popraviti kvalitetu spavanja. Ugodne su u ustima i ne uzrokuju bol i nelagodu, a nose se noću tijekom spavanja. Zubne udlage su individualne i izrađuju se u stomatološkom laboratoriju prema otisku gornje ili donje čeljusti pacijenta,a razlikuju se po debljini i vrsti materijala. U terapiji se koriste sljedeći oblici udlaga: interdentalni štitnici, repozicijske i stabilizacijske udlage. Interdentalni štitnici služe opuštanju mišića koji su bolni zbog bruksizma i loših životnih navika. Repozicijske udlage koriste se u početnim tretmanima kad je narušen funkcijski odnos kondil-disk unutar čeljusnog zgloba, a njima se nastoji uspostaviti funkcionalnost kondilarnog nastavka mandibule i zglobne pločice u slučajevima dislokacije diska. U nastavku terapije udlagama koriste se stabilizacijske udlage čiji je cilj stabilizacija cjelokupnog žvačnog sustava.

Udlage za zube zubar zadar

Udlaga za zube

Kontaktirajte nas s povjerenjem

Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat
Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas

  Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.ordinacija-bilan.hr


  Stojimo vama na usluzi  Kontakt:
  Tel: 023/77 99 39
  E-mail: info@ordinacija-bilan.hr


  Adresa:
  Ul. postrojbi specijalne policije 21,
  2300, Zadar


  Radno vrijeme:
  PON: izmjenično ujutro - popodne
  UTO, ČET: 14.00 - 20.30
  SRI: 8.00-14.30
  PET: 8.00-14.30
  SUB: po dogovoru


  Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

  © 2021 Dr. Bilan, centar dentalne medicine
  Nazovite nas
  Kako do nas